Nyheter

– Vi er trafikken

Fredag ettermiddag tok en gjeng sykkelfrelste en fellestur i gatene i Stavanger sentrum. Hensikten var ikke å blokkere trafikken.

Bilde 1 av 5

Thomas Bendiksen var en av initiativtakerne til turen.

– Vi har ingen leder, men noen må legge ut på Facebook at det blir tur – og noen må bestemme ruten, for å si det sånt, sier Bendiksen til RA og fortsetter:

– Tidspunktet er siste fredag i måneden og vi er en del av bevegelsen som kaller seg «Critical Mass» som ble startet i San Francisco i 1992 som en sykkelfest. Nå er 300 byer i hele verden med på dette og i alle disse sykles det i tog den siste fredagen i måneden. Og det har vi også gjort siden september i fjor.

Ifølge Bendiksen startet det opp i Stavanger da det på dette tidspunktet var snakk om stenging av Pedersgata.

Og dem som møtte på Torget fredag ettermiddag var verken ihuga turryttere eller den typiske jobbsyklisten – men sykler av det mer alternative slaget.

Ifølge Bendiksen er ikke hensikten å blokkere trafikken.

– Vi er trafikken

– Men vi er trafikken og det handler om at dette er en sykkelfest. Ellers mener vi også at det er viktig å signalisere at sykkel er viktig i en urban by som Stavanger, sier Bendiksen og fortsetter:

– Sykkel er et viktig framkomstmiddel og temaet er dødsaktuelt i disse bompengetider. Jeg mener at mange kan ta sykkelen i stedet for bilen ikke minst på kortere turer.

Bendiksen sier at det er viktig å vise at syklistene er en del av trafikkbildet.

– Og Stavanger kommune kan bli enda flinkere når det gjelder tilrettelegging for syklister, sier Bendiksen og tilføyer at han har bodd 15 år i København og fått sykling inn med morsemelken.

– Hvor mange har deltatt på disse turene?

– Vi har vært mellom 15 og 70 personer med smått og stort. Fredag ettermiddag kan jo være litt vanskelig med henting av unger i barnehage og folk som skal på hytten. Men det kommer nye folk hit hver gang og jeg håper at vi skal bli flere.

Ved siden av Bendiksen sitter Gunvor Viig Sørensen (2) på et barnesete og mest opptatt av en marihøne har landet på hånden hennes.

– Hun syns at det er veldig gøy å være med på dette, sier Ingvild Sørensen, Gunvors mamma.

Fredagens tur gikk rundt Havneringen og Breiavatnet og via Nytorget til Tou Scene.

– Dermed er det mulighet for å få litt kald drikke på Øst, sier Bendiksen og smiler lurt.

Mer fra Dagsavisen