Stavanger

Ny kamp om privatskole i Stavanger

Storhaug er aktuelt sted for ny privatskole. Rådmannen og Frp sier ja, H er positive, Ap sier nei.

Kommunalstyret for oppvekst skal nå gi råd til Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet.

Rådmannen ber politikerne ikke å motsette seg planene om privatskole på 100 elever i regi av Explorers AS.

– En skole av den størrelsen som det søkes om vil etter vår mening ikke ha noen negativ innvirkning på den offentlige skolestrukturen. Rundt 100 elever kunne påvirket en mindre kommune, men vi ser ikke noen vesentlig negativ virkning for vår kommunes del, sier skolesjef Jørn Pedersen til RA.

Frykter ringvirkninger

Aps oppvekstpolitikere vil derimot si nei.

– Jeg frykter at dette fører til at en ny offentlig skole på Storhaug ryker eller blir utsatt enda lenger, sier Dag Mossige, Aps fraksjonsleder i oppvekst.

Han viser til at flertallspartiene nå har prioritert rehabilitering av Madlamark skole foran ny skole i østre bydel.

– Det er ikke en privatskole de unge gründerne på Storhaug etterspør, når vi snakker med dem. De vil ha en god fellesskole, og sier også at hvis det ikke kommer en ny skole, så vil de flytte, sier Mossige.

Han frykter at situasjonen med overfylte Storhaug-skoler kan vedvare.

– Enhver privatskoleplass betyr mindre penger til fellesskolen, 85 prosent av utgiftene går rett fra skolebudsjettet. Da svekkes den offentlige skolen. Tiden med midlertidige klasserom på Storhaug kan dra ut, sier Mossige.

Vil ha vetorett

Han vil at kommunene selv får vetorett om privatskoler.

– Hvis Ap kommer til makten i høst, vil vi endre lovverket, slik at kommunene får være herre i eget hus, uavhengig av hva den enkelte kommune måtte mene om søknadene, sier Mossige.

Partifelle Øyvind Jacobsen, også i oppvekststyret, er redd stadig flere privatskoler svekker offentlig skole.

– Jeg er redd flere privatskoler skaper et sterkere forskjellssamfunn. Fellesskolen er en del av limet i samfunnet. Storsamfunnet har et spesielt ansvar for barn. Det skal ikke være hvilke foreldre man har som skal avgjøre hvilket skoletilbud man får, sier Jacobsen.

Han er opptatt av at offentlig skole blir en fellesarena for barn med ulik økonomisk og kulturell bakgrunn.

– Den er kortreist, og bidrar til integrering. I privatskoler tas barn med ofte like utgangspunkt ut av nærmiljøet og plasseres i skjermede miljøer, sier han.

Høyre positive

Høyre er i utgangspunktet positive til søknaden.

– Jeg ser at Rådmannen og skolesjefen mener at skolen ikke vil gi vesentlige komplikasjoner for den offentlige skolestrukturen. For oss er den faglige vurderingen viktig. Høyre er også positive til mangfold, spesielt internasjonalt i en internasjonal by. Når det er sagt, jeg har nettopp fått saken, bare fått lest raskt gjennom, og saken er ikke gruppebehandlet, sier leder i oppvekststyret, Sissel Knutsen Hegdal (H).

Frp er positive til søknaden

– Vi ser positivt på at nye aktører ønsker å etablere seg i Stavanger, sier Kristoffer Sivertsen, fraksjonsleder for Frp i oppvekststyret, som peker på at The Explorers går for en engelskspråklig skole med internasjonalt rettet læreplan.

– Tilbudet er annerledes enn religiøse privatskoler. Det er supplert med et faglig annerledes tilbud, gjerne for dem som vil studere mot et internasjonalt og stadig mer globalt marked, sier Sivertsen.

Mer fra Dagsavisen