Nyheter

NuArt-sjefen om gatekunst

NAVN I NYHETENE: NuArt-sjef Martyn Reed omtaler NuArt-teamet som en stor, global familie.

HVEM: Martyn Reed (50)

HVA: Festivalsjef for gatekunstfestivalen Nuart i Stavanger. I sommer arrangerer de omvisninger til fjorårets kunstverk og fredag lanserte de årets program.

– Hvordan ligger det egentlig an med årets NuArt-program?
– Festivalen går jo av stabelen først 31. august og vi gjør fortsatt siste finpuss på det hele. Jeg vil ikke si for mye, men kan røpe at vi skal utforske det vi kaller for «den ekte makten» i gatekunst dette året. Kunsten skal dessuten være både artistisk og politisk, slik det har vært tradisjon for.

– Hva gleder du deg mest til?
– Jeg ser virkelig fram til at NuArt-teamet kommer sammen igjen. Vi har folk fra over hele verden som kommer til Stavanger for å bidra i dette arrangementet. Det er som en årlig sammenkomst med en stor, global familie.

– Denne sommeren arrangerer dere omvisninger i Stavanger for å se fjorårets NuArt-verker. Hvorfor er det viktig?
– Vi blir stadig fortalt at «kunst» trenger å være omringet av hvite, rene rom, et nesten sterilt miljø. Vi blir fortalt hvordan vi skal stå, hva vi skal se, hva vi skal tenke, når vi skal se kunsten, hva som er viktig og hvorfor. NuArt-omvisningene viser at kunst også finnes i andre kontekster, at vi kan snakke, le og oppdage kunst sammen. Jeg håper dette blir en vanlig del av museumsopplevelsen i flere byer.

– Hvilke mål har du for Nuart?
– Målet forblir det samme: vi vil bruke tid, energi og ressurser på å lage verden til et bedre sted, hovedsakelig ved å plassere kunst i offentlige rom slik at kunst kan bli en del av hverdagen vår igjen.

– Hvorfor er gatekunst viktig?
– Du får både gate og kunst. Gata er stedet vi bor, elsker og lærer hver dag. Kunst er for dyrebart og vakkert til at det skal begrenses. I gatekunst slippes kunsten løs.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Det er pretensiøst å si Dostojevskij «Forbrytelse og Straff», kanskje. I denne konteksten vil jeg si Italo Calvinos «Usynlige Byer». Den er sterkt knyttet til Nuart i det at den lærte meg å sette pris på hvor mange forskjellige lag, kulturer og byer vi faktisk har i en og samme by.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Iskrem, kjærlighet, sønnen min, å se folk nå sitt potensial, å se andre lykkelige og mer iskrem.

– Hvem var din barndomshelt?
– Icarus. Men jeg var også utestengt fra søndagsskolen for å ha klatret på kirketaket og for å skutt «edderkoppnett» på den lokale presten. Så kanskje Spiderman også må nevnes.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– At jeg ikke klarer å gjøre noe som helst før i absolutt siste liten, rett før deadline.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Jeg har gått i tog og demonstrert hele livet mitt. Det er sunt og viktig å vise solidaritet med dem som kjemper for å bli hørt.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– En heismontør.

Mer fra Dagsavisen