Norsk hockeytap for Finland etter overtid

Selv med 2-3-tap mot Finland i forlengningen tok Norge et viktig poeng på veien mot en mulig kvartfinale i ishockey-VM.

NTB-Egil Sæther

Det ene poenget kan sikre kvartfinaleplassen, og det var Andreas Martinsen som sørget for det med 29 sekunder igjen å spille av ordinær tid.

For etter en feiende norsk start og norsk ledelse hadde Finland snudd kampen med to scoringer i 2. periode.

Stillingen holdt seg helt til det var i underkant av et halvt minutt igjen av kampen. Norge hadde tatt ut målvakta Lars Haugen og smurte på alt de hadde framover, og utrolig nok kranglet Andreas Martinsen inn utligningen som sørget for poeng og forlengning.

Markus Hännikäinen ga Finland seieren etter 61.55 minutter.

– Martinsen trykket den inn helt mot slutten, og det var fantastisk deilig. Så klart, man blir jo litt skuffet når man taper i sudden, men om et par timer kommer vi nok til å være fornøyde. Vi scoret med 30 sekunder igjen. Keeperen ble tatt ut, men som oftest går det ikke. Poenget er bra, men man vil alltid ha mer, sa Anders Bastiansen til NTB.

Moral

Veteranen ga Norge ledelsen i første periode. Han mener det var sterkt av Norge å komme tilbake når kampen så ut til å ebbe ut i tap og null poeng.

– Det viser moralen vi har i laget. Vi har vært veldig bra i hele VM. Mot Sveits fikk vi det ikke helt til, men moralen var der. Spiller for spiller har vi kanskje ikke et bedre lag enn Finland, men det går an å jobbe hardere enn dem, sa han.

Et tent Norge overbeviste i begynnelsen av duellen mot finnene. De fete rockeriffene til AC/DCs «Highway to Hell» var så vidt tonet ut da kampen ble blåst i gang, var det slett ikke til Dantes rike de norske spillerne hadde tenkt seg mot finnene. De dundret i gang og hadde flere fete sjanser i den første halvdelen av 1. periode.

På tampen av perioden viste de at de kan i overtall også. Der har det lugget hittil i mesterskapet. I spill fem mot fire kom 1-0-målet ved veteranen Anders Bastiansen. Han styrte pasningen fra Mattias Nørstebø. 2.-rekka leverte for Norge.

Snudde

Finnene snudde det hele i 2. periode. Etter 25.27 minutter glapp det for første gang, og finnene utlignet til 1-1. Dennis Sveum hadde så vidt satt seg i utvisningsboksen før Finland scoret.

Over- og undertall betyr svært mye i hockey, og mens Norge har klart seg godt i 4 mot 5 så langt i mesterskapet gikk det ille denne gangen. Bare seks sekunder ut i tominutteren nettet Juuso Hietanen.

2.38 minutter senere sendte Julius Honka Finland i ledelsen. Norges målvakt Lars Haugen så ikke utgangen på skuddet og fikk ikke reagert fort nok.

Det sto seg helt til Andreas Martinsen utlignet til 2-2 igjen med under halvminuttet igjen å spille.

Uvisst

Målet kom for øvrig rett etter at Norge var fulltallig etter at Martinsen hadde vært i boksen for det som også må kalles en unødvendig «kjekkasutvisning».

Skulle Norge ta seg til en kvartfinale er det fortsatt uavklart hvor den spilles. Det kan ende med at Norge får fortsette i den franske storstuen i Paris, men minst like sannsynlig er det at hele troppen må forflytte seg til tyske Köln der den andre gruppen har spilt og spiller sine innledende kamper.

Sist gang Norge var i en kvartfinale i A-pulja var i 2012. Norge var også i kvartfinalen i 2011 og 2008.

Kvartfinalene spilles 18. mai. Også semifinalene og finalen spilles i Köln siden det er Tyskland som står som hovedarrangør.

Slik spilles Norges gjenstående kamper i gruppespillet:

15. mai: Canada.

16. mai: Hviterussland.

Elite-VM ishockey menn lørdag, gruppe B i Paris, Frankrike:
Norge – Finland 2-3 e.f. (1-0, 0-2, 1-0, 0-1)
8108 tilskuere
Mål: 1. periode: 1-0 (18.38) Anders Bastiansen (Mattias Nørstebø). Skudd 6-10.
2. periode: 1-1 (25.33) Juuso Hietanen (Sebastian Aho, Ville Lajunen), 1-2 (28.11) Julius Honka (Atte Ohtamaa, Markus Hännikäinen). 3-12.
3. periode: 2-2 (59.31) Andreas Martinsen (Niklas Roest). 10-5.
Forlengning; 2-3 (61.55) Markus Hännikäinen (Mika Pyorala). 2-1. Totalt 21-28.
Dommere: Antonin Jerabek, Tsjekkia og Jozef Kubus, Slovakia.
Utvisninger: Norge 6 x 2 min., Finland 7 x 2 min. og 1 x 10 min.