Stavanger

Norge på verdenstoppen i frivillighet

Over 60 prosent av nordmenn gjør frivillig arbeid i løpet av året, men organisasjonen Frivillighet Norge er skeptisk til ulønnet arbeid utført for andre enn frivillige organisasjoner.

– Vi er en familie. Jeg møter mange år etter år, på flere av festivalene her i byen, sier Vrushali Javeri til RA.

Kammerfestivalen er en god anledning for henne til å bedre norsken og møte nye folk. Dette er hennes femte år som frivillig.

– Vi gjør det for det sosiale. Og det musikalske, selvfølgelig, sier medfrivillig Lise Lunde Nilsen til RA.

Hun har vært aktiv som frivillig i Stavanger i godt over 10 år. Sammen med Vrushali og cateringansvarlig Gaye Rosland skal hun smøre mat til festivalens totalt 80 frivillige. Alle tre gjør også en innsats under Kapittelfestivalen og MaiJazz – helt gratis.

– Vi får betalt, bare ikke i penger, sier Lise.

Tilhørighet

Ifølge Frivillighet Norge, et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner, er Norge i verdenstoppen når det kommer til frivillig arbeid. I deres årsrapport fra 2016 gjør over 60 prosent av landets innbyggere frivillig innsats årlig.

– Festivalen er helt avhengig av frivillige for at ting skal gå rundt, sier presseansvarlig for Kammermusikkfestivalen, Hanne Buvik til RA.

Ifølge henne er det mer enn bare økonomiske fordeler ved å skape en festival på dugnad.

– Det er et positivt engasjement som jeg mener næringslivet kunne ha lært mye av. Folk yter så lenge de har det gøy. Kjøper man en tjeneste, får man ikke det engasjementet som skapes gjennom frivillighet, sier Buvik.

– Kan festivaler misbruke frivillighet ved å få folk som egentlig burde vært ansatt til å jobbe gratis?

– Jeg ser hvordan det kan være et problem, men det er ikke min erfaring, sier Buvik.

Hun tror motivasjonene til å jobbe frivillig er mange og at belønning ikke alltid trenger å være i form av penger.

– Ting som selvrealisering og tilhørighet er viktige faktorer, sier Buvik.

Erfaring

Over 300 frivillige er allerede påmeldt til årets Utopia-festival i konserthuset. Målet er ifølge festivalsjef Espen Yung Svendsen nærmere 600.

– Vi tror særlig nye studenter vil gjøre opp for en stor andel av våre frivillige, sier han til RA.

At kommersielle aktører som Utopia i stor grad er avhengig av frivillighet, har Frivillighet Norge omtalt som utfordrende. Festivalsjef Svendsen ser derimot ingen problemer med at en aktør som tar ut profitt samtidig også ansetter mange til å gjøre ulønnet arbeid.

– Overhode ikke. Vi får utrolig mange henvendelser fra folk interesserte i erfaring og opplevelser. Kulturlivet drives mye på dugnad og for mange er det en måte å få en fot inn døra på, sier Svendsen.

Skal ikke være sosial dumping

– Vi har en lang tradisjon for å stille opp på dugnad og gjøre en innsats for fellesskapet, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen til RA.

Han tror at mangfoldet i frivillighets-Norge er noe av grunnen til at over 60 prosent årlig arbeidet ulønnet.

– Når det gjelder festivaler stiller nok mange opp for å være sammen og skape noe sammen, sier Johnsen.

Frivillighet Norge ser på dugnadsånden som en verdi det er viktig å ta vare på i samfunnet. Likevel er ikke generalsekretæren ukritisk til hvordan enkelte aktører bruker ulønnet arbeidskraft.

– På festivalfeltet og i kulturfeltet generelt er det en lang tradisjon for å involvere frivillige, men vi mener det er utfordrende å skulle bruke frivillighet i kommersiell virksomhet, sier han.

Han oppfordrer festivalene om å være bevisste på at det de ikke driver med er utnytting av folks dugnadsånd.

– Frivillighet skal ikke være sosial dumping eller utnyttelse av for eksempel ungdom som trenger arbeidserfaring, sier Johnsen.

Kun for å spare

Johnsen etterspør ikke et regelverk rundt frivillig arbeid.

– Det ligger et stort ansvar hos arrangører her, men det blir vanskelig å etablere et rigid regelverk i forhold til tid og oppgaver. Hver situasjon er jo forskjellig, sier han.

Han trekker også fram at det ikke bare er på festivalfeltet at frivillighet kan være et problem. Idretten er i stor grad avhengig av dugnadsånd og det offentlig tar også i bruk frivillige.

– Innen helse og omsorg, for eksempel, er det viktig at man ikke tar i bruk frivillige kun for å spare i offentlig budsjetter. Da risikerer man at folk føler seg utnyttet.

Frivillighet Norge mener frivillighet i hovedsak bør skje i frivillige organisasjoner.

Mer fra Dagsavisen