Nyheter

Nå skal de feire sjømaten

Neste uke er det sjømatfestival i regi av Fisketorget og Hall Toll. De ønsker å vise fram sjømaten på sitt beste, ved bruk av gode råvarer og festivalstemning.

– På onsdag kjører vi i gang historiens første sjømatfestival i Stavanger, sier Fisketorget-sjef, Karl Erik Pallesen.

Festivalen er et restaurantsamarbeid mellom Hall Toll og Fisketorget, og hvor målet er å gi sjømat til folket.

– Det mange ikke vet, er at det er nå sjømaten er best. Derfor er planen vår å lokke folk til byen for å la dem smake hvor fantastisk sjømaten er på denne årstiden, sier Pallesen.

Restaurantene blir pyntet med vimpler, bannere og musikk, det blir bonger til salgs, og du kan velge om du vil spise i restauranten, eller ta den med deg i «festivalemballasje».

Alfa og omega

Å servere fersk sjømat er ekstremt viktig, mener Pallesen.

– Gode råvarer er alfa og omega for en kokk. Begynner du å slurve med råvarene kan du like gjerne låse døren og stenge butikken med én gang, sier han.

– Men hva er egentlig gode råvarer?

– Mange tror fisken er best rett etter den er dratt opp fra båten, men det stemmer ikke helt. I likhet med kjøtt må også fisk modnes, sier Pallesen, og forteller at fisken er best etter den er skikkelig nedkjølt.

LES OGSÅ: – Dette er som å få en Oscar 

– Spør du for eksempel Sabi Omakase-kokk Roger Joya, vil han si at gode råvarer er behandlet med respekt både av fisker og kokk, sier Pallesen.

Og det er nettopp råvarene som er en av hemmelighetene bak Michelin-stjernen til Sabi Omakase, hvor sjefkokk Joya bruker flere dager i uken på å velge ut hvilke råvarer som skal brukes.

Kiler i magen

Daglig leder på Hall Toll, Lavrans Gjønnes, sier det unike med norsk sjømat er at det kommer fra rene, kalde farvann.

– Vi slår et slag for å spise sjømat på denne tiden av året. Det er tross alt nå den er best, og jeg synes i tillegg det er fantastisk å kunne samarbeide med Fisketorget og Karl Erik, sier Gjønnes, som innrømmer at det kiler litt i magen ved å starte en ny festival.

LES OGSÅ: Dette er kokkenes lokale favoritter

– Vi har hatt suksess med streetfood-festivalen, og vi har tatt med oss det beste derfra inn i dette. Men det er jo alltid spennende å se om det faller i smak hos publikum, eller om det bare er vi som synes det er kult, sier han.

Videre forteller Gjønnes at de to restaurantene går «all in» for å skape festivalstemning. På Hall Toll blir det satt opp kulisser i form av rekebåt og foodtruck, og på begge steder kan det handles i «rekepenger», som er festivalens egne bonger.

– Vi ønsker å gjøre byen litt mer spennende i en ellers død periode av året. Ambisjonen er at dette kan bli en årlig ting, og vi håper flere restauranter ønsker å bli med på dette neste år, sier Gjønnes.

Mer fra Dagsavisen