Nyheter

Milliondryss over Stavanger

Det legges opp til at veksten i de såkalte frie inntektene, penger som ikke er øremerket, skal bli på mellom 3,8 og 4,3 milliarder kroner neste år.

– Vi sikrer kommunene en god og forutsigbar økonomisk vekst også i 2018. Gjennom hele denne stortingsperioden har kommunene fått økte rammer, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB i forbindelse med kommuneproposisjonen for neste år, som ble lagt torsdag.

Men det legges klare føringer på en god pott av disse pengene: Regjeringen har lagt inn 300 millioner for å styrke rusomsorgen, 200 millioner til tidlig innsats i barnehage og skole og et tilsvarende beløp til forebyggende tiltak for barn, unge og familier.

Sanner forventer også at kommunene fornyer seg og effektiviserer driften, men påpeker at det ikke er stilt noen krav til dette.

Hvis kommunene effektiviserer 0,5 prosent i 2018, vil det utgjøre 1,2 milliarder kroner, ifølge departementet.

KS: – Riktig retning

Kommunenes interesseorganisasjon KS sier i en kommentar at de mener kommuneproposisjon går riktig vei, men varsler om et sterkt utgiftspress for kommunene og fylkeskommunene neste år og i årene fremover.

KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) peker på at av de frie inntektene neste år, så består veksten reelt av mellom 1,25 og 1,75 milliarder, når utgifter grunnet endringer i befolkningssammensetning og i økte forventede pensjonskostnader er trukket fra.

Like positive som KS-lederen er imidlertid ikke Ap og Sp. Aps kommunepolitiske talskvinne Helga Pedersen kaller proposisjonen en «sminking av kommuneøkonomien».

– Regjeringen forsøker seg med å sminke sin presentasjon av et ytterligere handlingsrom ved å legge inn en antatt effektiviseringsgevinst på 1,2 milliarder kroner i kommunene. Alle vet at kommunene effektiviserer, og det gjør de uten at regjeringen må påpeke dette eller forsøke å få sitt eget kommuneopplegg til å se bedre ut med det som begrunnelse, sier Pedersen.

Hun mener regjeringen viser for liten vilje til å prioritere skole og eldreomsorg.

– Spises opp av økte pensjonskostnader

Sps kommunepolitiske talskvinne Heidi Grini mener mesteparten av de frie inntektene spises opp av økte pensjonskostnader. Partiet etterlyser også mer penger til fylkesveiene og sier de vil ha en egen fylkesveipakke i 2018.

SV er heller ikke imponert over veksten i kommuneøkonomien.

– Den faktiske økningen til kommunene er på fattige 1,3 milliarder når det er justert for pensjonskostnader og økt levealder. Når disse pengene skal fordeles på alle kommunene, så er det ikke mye per kommune. Dette er ikke det løftet kommunene trenger, sier kommunalpolitisk talskvinne Karin Andersen.

Hun mener manglende øremerking av midler til innsats i barnehager og skoler eller på rusfeltet innebærer at pengene like gjerne kan ende opp til asfalt.

– Veksten i kommuneøkonomien har vært klart høyere med Høyre og borgerlig styre enn den var under åtte år med rødgrønt styre, parerer Jan Tore Sanner.

Sanner mener regjeringen har skapt en sunn kommuneøkonomi de siste årene. Han viser til at stadig færre kommuner er å finne på den såkalte Robek-listen. Kommunene på denne listen blir satt under en form for statlig administrasjon.

Storbytilskudd

2018 blir også det første året Kristiansand får storbytilskudd. Det skjer i forbindelse med at kommunen blir slått sammen med Søgne og Songdalen.

Tilskuddet blir på 33 millioner i 2018, men økes til over 40 millioner i 2020.

– Kristiansand har i mange år hatt et sterkt ønske om å komme på denne listen. Med sammenslåingen er tiden inne for å få storbytilskudd, sier Sanner.

Fra før har Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger storbytilskudd. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen