Nyheter

Mest jobbusikkerhet i oljå

Ansatte i oljenæringen frykter mest for jobben i Norge. Siden 2013 har andelen som opplever jobbusikkerhet gått fra 3 til 30 prosent.

LES OGSÅ: Nå ser det mye bedre ut i oljenæringen

– Denne krisen er ikke over. Det må myndighetene ta innover seg, sier distriktssekretær for LO Rogaland, Øystein Hansen til RA.

Tirsdag kom SSBs levekårsundersøkelse for arbeidsmiljø for 2016. Den viste at andelen sysselsatte i oljenæringen som oppga at de var redde for å miste jobben økte fra 2013 til 2016 fra 3 til 30 prosent. Andelen som oppga å ha opplevd nedbemanning av stor betydning for arbeidshverdagen økte fra 4 til 35 prosent samme periode.

– Dette er langt fra uventet, sier Hansen, som mener det har blitt satt i gang altfor få konkrete tiltak for å hindre et drastisk fall i sysselsettingen.

– Det har ikke blitt gjort nok når det kommer til vedlikehold og lignende. Det ville ha kunnet demme opp for den drastiske nedgangen, sier Hansen.

LES OGSÅ: Tror på en opptur for ingeniørene

Stabilt på landsbasis

Oljenæringen skiller seg drastisk fra resten av landet. Også på landsbasis har usikkerheten økt, men fra 9 til 12 prosent. Andelen som har opplevd vesentlig nedbemanning er på 9 prosent. Usikkerhetsnivået på landsbasis er ifølge SSB stabilt.

– Vi må nok innstille oss på at dette er den nye normalen i en syklisk industri som oljen. Omstillingene må skje raskere og raskere, sier regiondirektør for NHO Rogaland, Svein Olav Simonsen til RA.

De drastiske endringene i oljen mener SSB er grunnet i nettopp omstillingen i virksomheten de siste årene.

– Som andre industrier må oljen nå forberede seg på et evig jag om å øke produktiviteten. Digitalisering og automatisering vil treffe også oss, sier Simonsen.

I andre primærnæringer rapporteres det likevel om liten grad av jobbusikkerhet.

LES OGSÅ: Savner ærlig diskusjon om oljeendringene

Lav motivasjon

Ifølge Statens miljøinstitutt kan jobbusikkerhet påvirke arbeidsmiljø, helse og motivasjon hos de ansatte.

– Angst, usikkerhet og skyldfølelse kan være konsekvenser av å se kollegaer bli sagt opp mens en selv beholder jobben, sier seksjonssjef for NAV i Rogaland, Kjersti Goa Lødemel til RA.

Heller ikke hun er overrasket over nivået på jobbusikkerhet i Rogaland.

– Forandring utfordrer tryggheten og tilliten vår, sier hun.

Oljeansatte har gått fra å være de mest motiverte i Norge til en av næringene med lavest motivasjon.

– Det er viktig at arbeidsplassen tar høyde for disse reaksjonene, slik at de ansatte får hjelp til å mestre omstillingen de står i, sier Lødemel.

Ifølge Statens miljøinstitutt kan motivasjon, helse og arbeidsmiljø også påvirkes av hvor involverte og informerte de ansatte er om prosessene på arbeidsplassen. Også på dette området scorer oljenæringen nå lavt: andelen ansatte som sier de i liten grad eller aldri får informasjon om viktige beslutninger er mer enn doblet siden 2013.

– Det kreves av arbeidsgiver å skape trygghet for de ansatte. Rettferdige prosesser og omsorg er viktige stikkord.

LES OGSÅ: Ingen oljekrise, sa de i 2014. Dette sier de nå.

Mer fra Dagsavisen