Nyheter

Merker effekten av sentrumsplanen

Sentrumsplanen i Stavanger legger opp til storsatsing. Effekten merkes allerede.

Stavanger kommune er i innspurten av arbeidet med en samlet plan for sentrum, fra Stavanger øst til Paradis.

– Gårdeiere og næringsdrivende ser endringer komme, og satser. Planprosessen har satt Stavanger sentrum på dagsorden, sier daglig leder Kristin Gustavsen i Stavanger Sentrum AS, til RA.

Flere handler

Hun legger på bordet tall som viser at flere bruker Stavanger sentrum, og at vi handler mer:

LES OGSÅ: Selger humor på trykk

I november 2015 ble det satt opp tellepunkter for antall besøkende. I desember 2016 var det 35 prosent flere personer i sentrumsgatene enn i samme måned året før.

Stavanger sentrum har også sett på andre tall fra tellepunktene. I første kvartal 2017 var det i gjennomsnitt rundt 8000 flere personer i bygatene i ukedagene, og rundt 6000 flere personer på lørdagene.

Gavekortvekst

Gavekortsalget økte med 17 prosent fra 2015 til 2016.

– Isolert sett var veksten på 35 prosent i desember 2016 sammenlignet med året før. Veksten har fortsatt utover i 2017, sier Gustavsen.

I første kvartal 2017 er veksten på salg av gavekort 26 prosent sammenlignet med første kvartal 2016.

Varehandelsrapporten fra SpareBank 1 SR-Bank viser en vekst på 5,2 prosent fra 2015 til 2016, opplyser Gustavsen.

Sentrumsforeningen har fått inn 1,5 årlige millioner kroner fra Kommunaldepartementet som pilotby for et offentlig-privat samarbeid kalt City Impact District (CID).

Målet er å få gårdeiere og næringsdrivende til å samarbeide bedre i småskalanivå, der sentrum deles inn i mindre distrikter.

– Samarbeid kan være om leietakere, møblering, vedlikehold, åpningstider og mulighet til å skape en egen særegenhet for strøket. Slik kan ulike deler av sentrum gi tydelige og ulike tilbud og nyanseforskjeller.  Det vil også gjøre det lettere å få nye virksomheter inn i byen, sier Gustavsen, og peker på utelivsskillet mellom Lysløypa og Fargegata som eksempel på én slik endring.

Gårdeiere i Søregata, Nygata og Arneageren har allerede inngått et ferskt nabosamarbeid.

LES OGSÅ: Dette får kraftigst kritikk i sentrumsplanen

Holmen viktig

Utfylling og utbygging på Holmen er sentralt, og det legges opp 650.000 kvadratmeter nye bolig- og næringsarealer.

– Rom for at flere skal bo og arbeide i sentrum er det viktigste i sentrumsplanen, sier Gustavsen.

Hun mener storutbygging på Holmen vil være viktig.

– Vi vet det skal skje mye på Jernbanen, og i Paradis. Da er Holmen-utbygging viktig for å beholde Middelalderbyen som tyngdepunkt, og få folk til å gå gjennom sentrumsgatene, sier Gustavsen

Utfylling vil også åpne opp for andre typer virksomhet.

– Vi trenger å kunne plassere et par hundre arbeidsplasser i samme bygning, eller gi de plass til de som trenger 1000 kvadratmeter på én flate, sier Gustavsen.

Avgjøres i høst

LES OGSÅ:«Landstrøm må være del av den nye sentrumsplanen»

I høst legger politikerne ytterst viktige føringer for utviklingen av Stavanger som by.

Hvor skal det kunne bygges høyhus? Hvor skal det settes av tomt tiltenkt et nytt teater? Skal de største cruiseskipene få tomten nord for Konserthuset som kai i stedet for dagens kai på Holmen? Skal Olav Vs gate og Jernbaneveien stenges for biltrafikk? Skal eldre trehus på Løkkeveien og i sentrum kunne rives? Skal det fylles ut massivt i sjøen utenfor Holmen? Dette er noen av spørsmålene politikerne skal ta stilling til i høst.

Saken skal behandles i kommunalstyret for byutvikling torsdag 17. august. Så venter kommunalutvalget 22. august. Formannskapet skal behandle saken senere, før den tas opp til bystyret for endelig avgjørelse. Disse datoene er ikke fastsatt.

Det skal også oppnevnes et utvalg med tre personer som skal forhandle med Riksantikvaren og andre instanser om eventuelle vedtak som er i strid med innsigelser mot planene.

LES OGSÅ: Kronikk: Et levende bysentrum

LES OGSÅ: LEDER:Sentrum i sentrum

Mer fra Dagsavisen