Nyheter

Mellom 5 og 50 unødvendige utrykninger hver dag

Mellom 5 og 50 ganger om dagen går én av de 17.000 brannalarmene som er direkte oppkoblet til brannvesenet. Det går utover beredskapen. Dette kan du gjøre for å unngå «ulv, ulv».

17.000 bedrifter og husstander i Rogaland har brannalarm som er direkte oppkoblet til brannvesenet.

Hver dag går alarmen på 5 til 50 av dem. I 99 prosent av tilfellene er det falsk alarm. Oftest hender det at brannmannskapene har kastet seg i bilen, og at de er på vei et sted de ikke trengs. Årsaken til at falske alarmer kan være tekniske feil eller feil bruk.

– Går utover beredskapen

– Rogaland er et veldig sikkerhetsorientert fylke. Mange har automatiske brannalarmer. Det er vi veldig glade for. Nytteverdien er stor, sier Stig Forbregd, vaktleder ved Rogaland brann og redning IKS.

Men når 99 prosent av alarmene ikke er reelle, kan det også bli et problem. Fra alarmen går til brannbilen kjører ut porten kan det ta kun ett minutt.

– Det kan gå utover beredskapen, sier Forbregd til RA.

Unngå falske alarmer

Han forteller at mange alarmer utløses på grunn av feil bruk.

– Matlaging, som skjer ofte i helgene, damp fra dusj og støv fra arbeid i huset. Pusser man opp bør man gi håndverkerne beskjed om at de må ringe 110 dersom alarmen utløses unødvendig. Vi ser også at alarmer utløses fordi huset blir for varmt, eller at alarmen utsettes for sollys – direkte eller via refleksjon i vinduet. Dersom det ikke er brann er det viktig at man ringer 110 og får kontakt med brannvesenet.

Det er forskjell på de automatiske brannalarmene. Hos bedrifter, sykehus, skoler, kirker og andre risikobygninger kan brannalarmer påbudt å være direkte oppkoblet til brannvesenet. Hos private siles ofte utløste alarmer gjennom et vekterselskap. Da er det vekterselskapet som kontakter brannvesenet om nødvendig.

Dette gjør vekterselskapet

– Verisure alarmsystemer varsler umiddelbart vår alarmstasjon, som er Norges største for mottak av private alarmer. Alarmstasjonen er bemannet av utdannede vektere med lang erfaring som er spesialister på å raskt danne seg et bilde av situasjonen gjennom foto, lytte og talemulighet inn i boligen, og i løpet av sekunder varsle brannvesenet og andre nødetater hvis nødvendig, sier Sanna Emtinger, presseansvarlig i Verisure.

– De fleste alarmene vi mottar på vår alarmstasjon er ikke reelle hendelser. Siden vår tjeneste ikke bare går ut på å varsle, men også se og lytte inn i boligen ved alarm, får vi ofte avkreftet falske alarmer på et tidlig tidspunkt. Er vi i tvil, varsler vi alltid nødetatene i tillegg til å sende vekter, sier Emtinger.

Brannforskriftene

* Nye brannforskrifter kom 1. januar 2016.
* I en bolig med to eller flere etasjer er det krav om én røykvarsler i hver etasje.
* Disse skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom.
* Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.
* Brannvesenet anbefaler røykvarslere på hvert soverom.
* Seriekoblede og optiske røykvarslere er anbefalt.

Mer fra Dagsavisen