Stavanger

Mathallen konkurs etter ett år – men Ysteriet har aldri gjort det bedre

Etter ett år legger Mathallen i østre bydel ned driften. Stavanger Ysteri ligger vegg i vegg, men hos dem har produksjonen aldri gått bedre.

Bilde 1 av 2

Av: Tone Helene Oskarsen

Mandag ble det klart at Mathallen legger ned driften etter et år. I retten opplyste Mathallen Stavanger AS å ha en gjeld på 2.543.000 kroner, og at selskapets aktiva hadde liten eller ingen verdi.
Mathallen har solgt produkter fra en rekke lokale produsenter, blant annet fra Stavanger Ysteri.

Stengte dører i Mathallen påvirker derimot ikke produksjonen til ysteriet, selv om de ligger vegg i vegg i Ryfylkegata og selger produktene sine til hallen.

– Økonomisk sett går det ikke utover ysteriet. De var en god kunde og en god nabo, men vi var ikke avhengig av Mathallen økonomisk, sier ysterisjef Lise Brunborg til RA. 
Mathallen Stavanger AS hadde i fjor en omsetning på 4,8 millioner kroner. Samtidig var resultatet blodrødt med et underskudd på 790.000 kroner.

Aldri gått bedre

Ysteriet startet opp samme sommer som Mathallen, og Brunborg forteller at det siden den gang kun har gått oppover.

– Vi har blant annet fått Hurtigruten som fast kunde, så for oss går det bedre enn noensinne, sier Brunborg, som legger til at det har vært mye hard jobbing i løpet av det siste året.

– Det har gått med noen arbeidstimer, ja. Jeg har startet en bedrift som ikke bare er lokal, men som selger til hele landet. Det tror jeg har vært viktig, og mitt største marked er faktisk i Oslo, sier Brunborg.

Selv om hun synes det er trist at Mathallen forsvinner, er hun sikker på at lokalene vil fylles med noe annet interessant.

– Fordi vi er i samme bygg er det litt rart nå i omstillingsfasen. Men forhåpentligvis får jeg nye naboer som også elsker ost, sier hun.  MrNorman holder også til i samme bygg som Mathallen, men også her kommer produksjonen til å fortsette som vanlig.

Kommer til å merke det

– Vi kommer til å merke det, for de aller fleste kundene våre gikk gjennom Mathallen for å komme til oss. Men det blir fortsatt «business as usual» her, sier daglig leder Craig Norman til RA.

MrNorman selger ingredienser og utstyr til hjemmebrygging av øl, i tillegg til at de kurser i faget. Norman håper kundene fortsatt finner veien inn, selv om hoveddøren nå lukkes.

– Jeg håper hva enn som kommer i de gamle lokalene vil bli et sosialt samlingssted, mer enn et supermarked. Et sted hvor det er mulig å sette seg ned og spise og drikke. Noe rustikt. Litt som en tysk ølhall, men med en norsk vikingtvist, sier Norman.

En vet aldri

Nyoppstartede KaffeKanna holder til i samme gate, og synes også nyheten om Mathallen er trist.

– En vet jo aldri om tidspunktet er rett eller ei, men vi er inne i en bydel som etterspør det vi tilbyr. Vi hadde ikke gått inn hvis vi ikke trodde vi har noe å by på, sier KaffeKanna-eier John Egil Gilje til RA.

– Vi tar ikke lett på sånne nyheter, men for oss har det gått veldig bra så langt. Jeg tror det gjelder å beholde roen og jobbe fra dag til dag, men samtidig ha et langsiktig perspektiv, sier Gilje.

Daglig leder og styreleder ved Mathallen, Nils Henrik Stokke har ikke besvart Rogalands Avis’ henvendelser.

– Det er synd det ikke gikk, men sånt lærer man av

Aslaug Tveit i Urban Sjøfront sier kompetansen ikke er borte, selv om Mathallen nå er konkurs.

– Det er synd for publikum og menneskene bak Mathallen at det ikke gikk, men det er sånt man lærer av, sier Aslaug Tveit.

Hun forteller at nettverket i Stavanger øst, når det gjelder mat og matproduksjon, har vokst det siste året, og at en konkurs kan skape ny aktivitet, og sørge for at nye aktører kommer på banen.

– Det er gründere som har startet Mathallen, de er også klar over risken de tar. Jeg tenker at det kan ses på som en fortsettelse, heller enn en avslutning, sier hun til RA.

Tveit sier det foreløpig ikke er noen konkrete planer for hva som skal skje i Mathallens gamle lokaler, men at det er diskusjoner rundt det.

– Det er for tidlig å si hva som kommer til å skje der, men jeg tror ikke det tar lang tid før lokalene fylles opp med noe nytt og spennende, sier Tveit og legger til at det er menneskene bak selskapene, og

kompetansen som utvikles, som er det viktige.

– Vi må bruke erfaringene til å utvikle nye tiltak og prosjekter. Når det ikke vil seg, så vil det ikke. Vi må ha tålmodighet, og jeg er sikker på at vi kommer styrket ut av dette. Det er fullt av gründere i gatene i øst, og jeg er sikker på at vi kommer til å få noen av de samme tilbudene tilbake i en eller annen form, sier Tveit.

Mer fra Dagsavisen