Stavanger

– Mange driver skole billigere enn Stavanger

Rådmannen vil spare 51 millioner kroner i 2017, også i skoler, barnehager og sykehjem. Nye skoler skal utsettes. Utdanningsforbundet reagerer kraftig.

Rådmannen kaller de 51 millionene effektivisering og omstilling. Kravet utgjør i 2017 4,9 millioner kroner i barnehagene, 9 millioner i skolene, 1,4 millioner kroner i hjemmebaserte tjenester og 1 million kroner i sykehjemmene.

– Målet er å opprettholde kvaliteten på tjenestene, sier Vareide.

Utdanningsforbundet reagerer umiddelbart på ytterligere krav om effektivisering i skoler og barnehager.

– Som en rapport Senter for økonomisk forskning slår fast: Det er ikke mer å hente på effektivisering i Stavanger-skolen. Det er kuttet de to siste årene. Vi har ikke mer å kutte i skolen før det kuttes i lovpålagte oppgaver, sier Thomas Instefjord, som er hovedtillitsvalgt skole i Utdanningsforbundet Stavanger, til RA.

Han viser til at rådmannen legger opp til 0,7 prosent effektivisering i skolen.

– De tre siste årene har 74 årsverk blitt borte, mens det er blitt 300 flere elever. Når det nå skal effektiviseres kuttes nye 9 millioner kroner årlig. Dette vil nå gå ut over antall lærere. Neste år forsvinner dessuten 16 statlig finansiere lærere i ungdomsskolen, sier Instefjord.

– Bekymret

Han er klokkeklar på at strikken er tøyd langt nok.

– Vi i Utdanningsforbundet er bekymret. Kvalitet og økonomi henger sammen, som hånd i hanske, sier tillitsmannen, som også minner om at barnehagene sliter med et vikarbudsjett som ikke er tilpasset det høye sykefraværet (10 prosent).

– Ansatte er ofte alene med uforsvarlig store barnegrupper, sier Instefjord, som får støtte fra SV.

– Rådmannen snakker om «omstilling» og «effektivisering». Dette er en tilsløring av virkeligheten. Det vi snakker om er kutt. 9 millioner kroner mindre til skole og 4,5 mindre til barnehagene er alvorlig, sier SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen.

Vareide medgir at effektiviseringskravet på 0,7 prosent i Stavanger ligger høyere enn statens krav på 0,5 prosent, men peker på at Stavanger med en skatteinngang på 130 prosent av landsgjennomsnittet har marginer å gå på.

– Jeg har stor forståelse for at kuttene oppleves som vanskelige. Samtidig finnes det mange kommuner som driver en god skole for atskillig færre penger per innbygger enn Stavanger bruker. Men det er klart at vi etter hvert begynner å komme ned på beinet, sier Vareide til RA.

Fra Grimstad til Stavanger

Han var tidligere rådmann i Grimstad, en kommune med bare 90 prosent av landsgjennomsnittet i skatteinntekter. Nå legger han fram sitt første budsjett i oljebyen.

– Utfordringene for Stavanger er nedgangen. Vi har ligget på 147 prosent av landgjennomsnittet, nå er vi på 130 prosent. Byen har investert mye, det gir høye faste kostnader. Når skatteinngangen går ned, må vi betale for det, sier Vareide.

Rådmannen prioriterer nå ny Madlamark skole foran Jåtten skole, og vil skyve Kvernevik skole tre år ut i tid. Nye skole i Østre bydel har heller ikke fått satt av penger.

– Nye tall for viser mindre vekst i befolkningsutviklingen ved Jåtten skole, så vi foreslår at den bygges senere, sier Vareide.

Mer fra Dagsavisen