Nyheter

– Lagring av stamceller fra nyfødte kan gi falsk trygghet

Foreldre betaler opp mot 50.000 kroner for nedfrysing av navlestrengsblod.

Den norske jordmorforening er skeptisk til tilbudet som nå kommer til Stavanger.

– Dette kan skape en falsk trygghet, sier Kirsten Jørgensen, politisk leder i Den norske jordmorforening til RA.

Hun sikter til den tyske, kommersielle stamcellebanken Vita 34 som siden i vår har fridd til nybakte foreldre i Norge med «en unik mulighet». Ved å lagre stamceller fra babyens navlestreng, kan man forhåpentligvis sikre barnet mot sykdommer i framtiden, er firmaets filosofi.

– Stamceller brukes allerede i dag til en rekke behandlinger i de skandinaviske landene, for eksempel mot visse blodsykdommer og MS, skriver Julie Illo Molin, direktør i Vita 34, i en e-post til RA. De omtaler seg selv som verdens største stamcellebank med mer enn 150.000 lagrede prøver, og de ansatte består av jordmødre.

LES OGSÅ: SUS vurderer stamcelle-tilrettelegging

Til Stavanger

Til nå har firmaets lagring av stamceller i Norge vært forbeholdt kommende foreldre på Østlandet, ifølge en pressemelding som firmaet sendte ut forrige uke. Fra nyåret ønsker de å etablere seg i Stavanger, heter det i meldingen, som først ble omtalt av Stavanger Aftenblad. Avisen refererer også til Bioteknologirådet som definerer stamceller slik: Det er «en unik type celle som er ansvarlig for reparasjon av skade og vedlikehold av vev i kroppen».

Vita 34 tilbyr flere pakkeløsninger til foreldre, blant annet kan de velge hvor lenge cellene skal lagres, alt ifra 20 år til 50 år. Prisklassene varierer fra 19.100 danske kroner til 36.200 danske kroner – sistnevnte er nesten 50.000 norske kroner med dagens kurs.

Den norske jordmorforening er svært skeptisk til tilbudet.

– Jeg forstår at foreldre kan ha et ønske om å lagre stamceller dersom man vet at det er alvorlige sykdommer i familie, men at det skal være tilgjengelig for alle er å skape urealistiske forventninger. Vi vet jo egentlig ikke om stamcellelagringen kan være til hjelp, sier Kirsten Jørgensen, politisk leder i foreningen.

LES OGSÅ: Har du tatt celleprøve nylig?

– Fraråder foreldre

Bioteknologirådet fraråder foreldre å bruke penger på tilbudet Vita 34.

– Det er riktig at enkelte sykdommer kan behandles ved hjelp av celler fra navlestrengsblod, men det er tilnærmet usannsynlig at du vil få brukt for celler du selv har lagret. Får barnet etter hvert for eksempel kreft eller en genetiske sykdom, kan ikke dette blodet brukes. Sannsynligheten er stor for at disse cellene fantes i blodet allerede da barnet ble født, sier direktør Ole Johan Borge til RA.

LES OGSÅ: Legger legepress på regjeringen

Avviser kritikken

Direktør i Vita 34, Julie Illo Molin, avviser kritikken fra Borge, og viser til at direktøren kun omtaler behandling hvor bare pasientenes egne stamceller er anvendt.

– For pasienter kan det være store fordeler ved å anvende stamceller fra friske søsken, sier hun, som understreker at det er viktig for firmaet å gi kundene «saklig og transparent veiledning», og at de er bevisste på at gravide er en sårbar målgruppe.

– Det følger en grundig personlig veiledning med tilbudene våre, så vi kan sikre at kunden er velinformert om hva man kan utrette med stamceller i dag, og hva man ennå ikke kan, sier hun, som håper på dialog med Den norske jordmorforening.

Mer fra Dagsavisen