Nyheter

Kyllingstad spår 10.000 nye jobber

IKM-sjef Ståle Kyllingstad jubler over internasjonal leverandørpris til IKM Testing, samt litt lysere oljetider.

Fredag etter påske hadde IKM Testing 77 personer permittert. I dag har selskapet 30 innleide.

– Det har svingt veldig på en måned, sier en blid Ståle Kyllingstad, konsernsjef i IKM Gruppen, til RA.

Over 40.000 jobber har forsvunnet i olje- og gassindustrien siden nedgangen startet i midten av 2014.

Bare hos IKM har det forsvunnet 900 sysselsatte totalt. Omsetningen til IKM Gruppen har gått ned med én milliard kroner. Kyllingstad spår en omsetning på 3-3,5 milliarder kroner i året framover. Det lever han godt med.

– Tar tid

– Vi har en helt annen aktivitet nå enn tidligere. Jeg har sagt på ulike foredrag at det skal snu i april, og det stemte. Det er en bedring i markedet, men det blir aldri slik som det var. Og det er et stykke fram, før den lille oppgangen treffer alle, sier Kyllingstad.

Det vil bli behov for flere folk i oljebransjen framover.

– Cirka 10.000 jobber vil komme tilbake, og de kommer fra nå og utover, sier IKM-sjefen, og legger til:
– Folk med fagutdanning og generell utdanning vil være vinnerne. Ufaglærte vil slite. Også de med erfaring, men som ikke har formell utdanning, vil slite. Det var en tid da oljeindustrien var en stor utdanningsinstitusjon. Selskaper «utdannet» egne ingeniører, som egentlig ikke var ingeniører. Slik er det ikke lenger.

– Hvor kommer jobbene?

– Fordelt fra Kristiansund til Egersund. Jeg er fremdeles skeptisk til Sørlandet. Borreverden ser tung ut, selv om det også her er gradvis bedring.

IKM har hatt permitterte de siste tre årene. I dag er det kun et par permitterte igjen i Stavanger-området, mens ti IKM-ansatte er permittert på Østlandet. Kyllingstad presiserer at selskapet alltid vil være i forandring. Samtidig mener han at oljebransjen generelt går en lysere framtid i møte.

Stas med pris

Kyllingstad har flere grunner til å smile. Nylig mottok IKM Testing prisen Supplier Recognition Award 2016 av ConocoPhillips. Begrunnelsen er effektivt, nytenkende vedlikeholdsarbeid uten HMS-avvik på 14 plattformer.

– ConocoPhillips har en haug med leverandører, så dette er stas. I tillegg til å ha effektivisert arbeidet, har vi unngått 300 kranløft, sier Kyllingstad.

Det var Vidar Haugland, visepresident i IKM Testing, som mottok prisen.

– At vi blir lagt merke til internasjonalt, og at det vi gjør er helt i verdensklasse, er betryggende. Det kreves mye logistikk og mye penger er involvert når man skal stenge ned 14 plattformer for vedlikehold, sier Haugland.

Nav-sjef: – Bedre, men ...

Det er 22 prosent flere stillinger nå enn på samme tid i fjor. Antall permitteringer har tørket bort. Men én ting bekymrer Nav.

– 50 prosent av de arbeidsledige er langtidsledige. Det er bekymringsfullt. Jo lengre disse står utenfor arbeidslivet, jo vanskeligere er det å komme tilbake, sier Nav-direktør i Rogaland, Truls Nordahl, til RA

Likevel er arbeidsmarkedet lysere enn før. Det siste halvåret har permittering- og oppsigelsesvarslinger gått ned. De to siste månedene har permitteringer tørket bort. Det er lys i tunnelen. Nordahl håper på en langvarig nedgang i arbeidsledigheten.

– Arbeidsgivere smiler mer nå. Det er alltid et godt tegn, men det er fortsatt ikke nok jobber til folk. Det vil vi måtte jobbe med i flere år framover.

– Farlig å tro krisen er over

Mange bedrifter sliter fortsatt. Det sier Svein Olav Simonsen, regiondirektør i NHO Rogaland, til RA.

– Det er farlig å tro at krisen er over, for da legger vi oss bakpå. Ja, stormen er over, men det bølger fortsatt. Solen har ikke kommet opp. Det er fortsatt bedrifter som kjemper med ryggen mot veggen. Bedrifter som sliter økonomisk. Vi har fortsatt en god vei å gå. Vi må være nøysomme en stund til. Solgløtt får vi i slutten av 2018, mener Simonsen.

Han sier det er bedrifter tilknyttet oljeindustrien som sliter mest. I bygg og anlegg ser han en forbedret aktivitet, mens bedrifter i transport melder om årsverste i fjor. NHO-direktør Simonsen er enig med Kyllingstad at oljejobber vil komme tilbake.

– Men det blir færre enn de vi mistet. Derfor er vi helt nødt til å skape nye jobber, sier han.

Mer fra Dagsavisen