Nyheter

Kutter ulovlig prisforskjell på kjønn

Å prise klipp basert på kjønn er ulovlig. Fortsatt er det flere frisører i Stavanger som opererer med dame- og herreklipp. Nå lover noen av dem endring.

– Av gammel vane har jeg alltid tatt litt mer betalt av damer enn fra menn, selv om jeg har gitt dem samme, korte klippen. Jeg har lurt på hvorfor det er kjønnsforskjeller på klippepriser, og har lenge ønsket å gjøre noe med det, sier Ole Christian Dahl, innehaver av frisørsalongen Cut the Crap i Breigata i Stavanger.

Denne uken annonserte han på Facebook-siden deres at begrepene dame- og herreklipp fra nå er historie i salongen hans.

«Me får starta med oss sjøl. Likestilling på klippepriser e mitt bidrag. Nå hette det «klipp kort hår» (570,-) og «klipp langt hår» (720,-) her på huset. RIP dame- og herreklipp.»

LES OGSÅ: Frisørfryd i Stavanger

Ulovlig

Flere ganger tidligere har Likestillings- og diskrimineringsombudet uttalt at det er ulovlig å prise klipp basert på kjønn.

– Om kvinner og menn rent faktisk får samme behandling, er det ulovlig å ta ulik pris på grunn av kundens kjønn. Det vil være i strid med likestillingsloven, gjentar likestillingsombud Hanne Bjurstrøm i en e-post til RA.

I Norge er det imidlertid fortsatt frisørsalonger som opererer med dame- og herreklipp

LES OGSÅ: Startet salong som 22-åring

Dyrere å være kvinne

RA har sett på prislistene til ti frisørsalonger i Stavanger som bruker disse begrepene. Flere har lagt listene ut på nett. Andre salonger har RA kontaktet direkte.

I alle tilfeller er det dyrere å være kvinne enn mann, ifølge disse kategoriene.

En av salongene opplyser at dameklipp koster fra 400 kroner. Herreklipp er priset fra 250 kroner.

En annen salong, som tilhører Nikita-kjeden, tilbyr dameklipp som starter fra 739 kroner. Det inkluderer vask, sjampo, balsam, lett form og føn med børste. Er du kvinne og vil stusse håret, er prisen fra 679 kroner.

Herreklipp, som inkluderer vask og føn, starter fra 609 kroner. I salongen begrunner de prisforskjellene med at herreklipp tar kortere tid. Kvinner med kort hår må likevel betale for dameklipp.

LES OGSÅ: Bjørg har drevet salong i 44 år

Varsler endringer

Slike kategorier for klipp har det tradisjonelt sett vært i mange salonger i landet, bekrefter viseadministrerende direktør i Raise Gruppen, Trude Hov Sørensen.

– Vi er veldig enige i at prisene skal være kjønnsnøytrale, og det er noe vi jobber hardt med nå. I Sverige har vi allerede innført det, sier hun til RA.

– Hvorfor opererer dere med begrepene dame- og herreklipp i Norge?

– Historisk sett har det vært et klart skille på dame- og herrefaget innen frisørbransjen, men nå tilpasser mange i bransjen seg. Dette gjelder ikke spesielt for våre salonger, sier Hov Sørensen.

Norske Frisør- og Velværebedrifter er tydelig på at kjønnskategorier ikke skal forekomme i prislistene til norske frisørsalonger.

– Vi har gitt klar beskjed til våre medlemmer at de ikke kan differensiere pris etter kjønn. Samtidig kan vi ikke kontrollere om medlemmene følger oppfordringen vår, sier organisasjonskonsulent Jan Kristian Pettersen til RA.

LES OGSÅ: Ble skamklippet av frisør

Fagforbundet Frisørenes Fagforening avviser på sin side at kunder må betale for klipp etter kjønn i norske salonger.

– Jeg tror de fleste frisører er klar over at man ikke skal operere med dame- og herrepriser. Mange bruker nok begrepene muntlig fremdeles, men som oftest er det tidsbruken som er styrende for prissetting av klipp, sier leder Ingunn R. Jacobsen til RA.

– Ti salonger i Stavanger opererer med begrepene dame- og herreklipp i prislistene sine, viser en liten sjekk som RA har gjort. Ifølge disse kategoriene er det dyrere å være kvinne enn mann. Hvordan vil du forklare dette?

– Jeg trodde de fleste hadde endret dette. At det fortsatt forekommer skyldes nok at frisører setter av lengre tid til damer enn menn. Dermed blir prisen høyere, sier hun.

Tar lengre tid

– Men er ikke en kort klipp det samme uavhengig kjønn?

– Det kan selvfølgelig være det, men veldig ofte bruker ikke damene maskinklipp. Damer vil gjerne ha en mykere overgang i frisyrene sine, og dermed bruker man saks og kam i mye større grad. Det tar lengre tid. Kjønnskategorier skal frisører uansett ikke operere med, sier Jacobsen.

Har fått klager

Likestillings- og diskrimineringsombudet har de siste årene fått flere klager fra frisørkunder som mener seg forskjellsbehandlet. Ombud Hanne Bjurstrøm gir ros til frisørsalongen i Stavanger, Cut the Crap, for å kutte kjønnskategorier.

– Denne frisøren gjør nå det vi mener er riktig, nemlig å i stedet ta hensyn til fordyrende forhold ved frisørtjenesten som for eksempel lengden på håret, skriver ombudet i en e-post til RA.

Hun anbefaler alle frisører å gjøre det samme.

– Og til kundene oppfordrer vi dem til å ta kjønnsdiskriminerende prising opp med frisøren direkte.

Mer fra Dagsavisen