Nyheter

Kutt til rettshjelp rammer de svakeste

Gatejuristen frykter et dårligere rettshjelp-tilbud til vanskeligstilte når regjeringen kutter 15 millioner.

I regjeringens forslag til statsbudsjett er støtten til rettshjelpstiltak kuttet med 15 millioner kroner totalt.

– For Gatejuristen Stavangers del er kuttene på 27 prosent, fra 1.451.200 kroner til 1.050.000 kroner årlig, sier tiltaksleder Camilla Andersson, én av to heltidsansatte.

Hun opplyser at antallet henvendelser har økt og økt siden starten i 2013. I 2016 var det 307 saker. Jurister, advokater og studenter la ned rundt 2500 gratis arbeidstimer bare det ene året. Per august 2017 er det registrert 268 saker, og en dobling av antall frivillige timer.

– Øker

– Behovet øker, og hjelpen har stor betydning for den enkelte, mange er i svært sårbar situasjon. De kan få hjelp til bolig, overfor NAV, til gjeldsproblemer, til helsespørsmål. Vi har en god velferdsstat, men det kan være vanskelig å vite hvor man kan få hjelp, sier Andersson.

Hvis kuttene opprettholdes, vil det gå ut over tiden Gatejuristen kan bruke på kontor og ute i felten.

– Det er synd. Vi hjelper også brukere til å forstå vedtak, og vi virker konfliktdempende, sier Andersson.

Mye frivillig innsats

Advokathuset Stavanger er blant dem som stiller som mentorer med gratis dugnadshjelp.

– Gatejuristens ansatte er ute blant de svakeste brukerne. Det er viktig at tilbudet står klart når klientene trenger det, sier advokat Hege Veland. Hun håper støtten opprettholdes.

– Et samfunn blir målt på hvordan vi behandler de aller svakeste, sier Veland.

Jurister og studenter går frivillig i turnus for å hjelpe.

– Kuttene er synd for de studentene som er så heldige å få viktige erfaringer. Det er selvsagt synd for brukerne, det er synd for Stavanger som by, og det er synd for Kirkens Bymisjon, sier Veland.

Hun frykter også at en svekket Gatejuristen vil gi negative utslag også i NAV-systemet.

– Jeg regner med at det blir et økt trykk på saksbehandlerne i NAV, sier Veland.

Rogaland-representanter varsler kamp

KrF og Ap på Rogalandsbenken varsler kamp mot kutt til rettshjelpsorganisasjoner.

– Vi kommer til å jobbe alt vi kan for å få fjernet kuttene, sier Olaug Bollestad (KrF) til RA.

Hun vil opprettholde 15 millioner kroner til fri rettshjelp.

– Det er krevende tider, men vi skal kutte til de som mest av alt trenger det i samfunnet, Det handler om KrFs sosiale profil, sier Bollestad.

Ap vil også fjerne kuttene.

– Disse kuttene er vi imot, og vi legger inn støtten i vårt alternative budsjett. Gatejuristen, Juss-Buss og Juridisk Rådgivningstjeneste for Kvinner (JURK) er en viktig førstelinjetjeneste til folk i en veldig sårbar situasjon. Nå skal regjeringen i forhandlinger med V og KrF, og jeg oppfordrer disse partiene til å stanse kuttene til fri rettshjelp-organisasjoner, sier Hadia Tajik. (Ap)

– Tilbake til 2015-nivået

Justisdepartementet viser til mer penger til rettshjelpstilbud de to foregående årene.

– Regjeringen har ikke funnet rom til å prioritere å videreføre det høye nivået bevilgningen til spesielle rettshjelpstiltak har vært på i 2016 og 2017. Regjeringen foreslår å bevilge 35 millioner kroner til spesielle rettshjelpstiltak i 2018. Bevilgningen er med det tilbake på nivået i 2015, og høyere enn 2014-nivået, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet i en e-post til RA.

Han framholder at det fortsatt settes av mye penger til spesielle rettshjelpstiltak også i 2018.

– De ulike gruppene vil fremdeles få et rettshjelpstilbud. Dette tilbudet kommer i tillegg til den ordinære ordningen med fri rettshjelp. I statsbudsjettet for 2018 er det totalt bevilget 723 millioner kroner til fri rettshjelp, framholder Skjøld-Lorange.

Han legger til at Krisesentrene fikk en særskilt økt bevilgning i 2016.

– Denne økte bevilgningen ble opprettholdt i 2017. Dette har medført et mindreforbruk for enkelte av tiltakene, særlig de som var nye i ordningen i 2016. Det overførte mindreforbruket sammen med bevilgningen for 2018, vil i stor grad dekke ressursbehovet, skriver rådgiveren.

Mer fra Dagsavisen