Debatt

Kronikk: Løfter kultur og idrett

Ambisjonsnivået, engasjementet og kvaliteten er høy på det som leveres innen kultur og idrett, og i økonomiske nedgangstider er det etter min og Venstres mening ekstra viktig å satse, skriver Annamaria Gutierrez (V).

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Annamaria Gutierrez, bystyremedlem for Stavanger Venstre, leder for kommunalstyret for kultur og idrett

For ett år siden hadde jeg skrevet en lidenskapelig kjærlighetserklæring til kultur og idrett og deres viktig rolle i Stavanger til og med i økonomisk dårlige tider. Denne kjærligheten har ikke ebbet ut. Tvert imot. I det siste året har vi som er representanter i kommunalstyret for kultur og idrett behandlet saker fra hallåpningstider til festivaltilskudd, og kan fortsatt si at byens befolkning er like opptatt av kultur og idrett som jeg er. Vi får innspill fra engasjerte svømmere og kunstnere like så. Ambisjonsnivået, engasjementet og kvaliteten er høy på det som leveres innen kultur og idrett, og i økonomiske nedgangstider er det etter min og Venstres mening ekstra viktig å satse. Det er heldigvis mange år siden Stavanger-politikerne utelukkende så på disse feltene som salderingsposter. I dag hersker en enorm stolthet over alt det vi har fått til innen kultur og idrett her i Stavanger, og den stoltheten må vi bygge videre på – og styrke i årene som kommer. Derfor er jeg så fornøyd med flertallspartienes forslag til budsjett som vil bli behandlet under bystyremøtet den 12. desember. Flertallspartienes forslag løfter både kultur og idrett.

Det er flere konkrete eksempler på hvordan forslaget til flertallspartiene tar aktivt politisk grep innenfor idrett. Blant annet med å prioritere Hinna FKs garderobeanlegg og vil se på hvordan samlokalisering kunne løse flere utfordringer i Hinna bydel samtidig i investeringsbudsjettet. Flertallspartiene reverserer Rådmannens forslag til kutt til Idrettsrådet. Flertallspartienes forslag legger til 500.000 for å styrke Idrettsrådets arbeid og legger ytterligere 300.000 til deres prosjekt «Idrettspatruljen», som er blitt et godt likt idrettstilbud av profesjonelle idrettsfolk i Stavanger-skolen. Folkebadet er heller ikke glemt: Flertallspartiene ønsker fortsatt å få realisert et Folkebad i Jåttåvågen med byggestart så snart som mulig, og med litt hjelp fra nabokommunene er planene fullt mulige å gjennomføre.

Samtidig vil flertallspartiene stå på sitt hos Rogaland fylkeskommune for å få til høyere prosentvis uttelling av spillemidlene til å finansiere den historiske satsingen på idrettsanlegg vi har hatt i de senere årene i Stavanger.

Jeg er særlig godt fornøyd med at Tou-visjonen nærmer seg slutten og kan bli ferdigstilt i 2020 og at Tou fase 2 er nærmest fullfinansiert. I 2020 kan vi se tilbake og vil kunne si at byen har fått atter et kulturlokomotiv som vil gi rom til flere kulturuttrykk og vil være plassen til tverrfaglige produksjoner. Fyrtårn slik som Tou Scene med sitt atelierhus, danselokaler, øvingslokaler og konserthaller, samt byens høyt kompetente kulturaktører gir grunnlag til å kunne si at Stavanger er blitt en kulturby som er klar til å gi sitt bidrag til nasjonal kulturpolitikk.

Likevel er den største og beste nyheten med flertallspartienes forslag til Handlings- og økonomiplan styrkingen av det såkalte frie feltet i 2017. Mye av Stavangers kulturarbeid og kulturproduksjon foregår i det frie feltet: byens festivaler og frilans-produksjoner får sine tildelinger fra en samlet pott øremerket til det frie feltet. Dessverre er ikke denne potten blitt styrket på årevis, tross at mye av verdiskapingen skjer i dette feltet basert på forholdsvis beskjedne beløp, men med høy aktivitet og kunstnerisk kvalitet. Derfor styrker flertallspartiene dette feltet med en hel million ekstra i 2017, og av dette er 100.000 kroner øremerket til et forprosjekt for skulpturpark og 100.000 kroner øremerket et forprosjekt til 10-årsjubileum av Stavangers Europeisk Kulturhovedstadsår i 2008.

Satsingen på idrett og kultur er ikke tilfeldig, det er en bevisst politikk fra flertallspartiene. Jeg kan kun gjenta det jeg skrev i fjor, og jeg vil nok gjenta dette igjen til neste år igjen: «hver eneste krone til kultur og idrett genererer merverdi og store ringvirkninger for byens reise- og uteliv. Hver eneste tildeling til et idrettslag besvares med utallige dugnadstimer. Hver eneste krone til et kultur- eller idrettsarrangement stimulerer utelivet og næringslivet og hever livskvaliteten til innbyggerne i hele regionen». Jeg gjentar dette: for dette tror jeg på, dette tror Venstre og flertallspartiene på.

Mer fra: Debatt