Stavanger

Kroatia for sterke:Stortap for Norge

Kroatia–Norge 5–1. Norge gikk på banen i en offensiv utgave, men skapte ikke en sjanse før Kroatia hadde avgjort lørdagens EM-kvalifiseringskamp.

Alexander Tettey reduserte med et velplassert skudd ti minutter før slutt. Da var hjemmelaget redusert til ti mann etter at midtstopper Vedran Corluka ble utvist for å pådra seg to gule kort for fellinger av Tarik Elyounoussi i det 69. og 74. minutt. Den første resulterte også i straffespark, men det satte Elyounoussi i stolpen.

Det var Norges første sjanse i kampen, og da sto det allerede 3-0 til hjemmelaget etter scoringer av Marcelo Brozovic, Ivan Perisic og Ivica Olic.

Jone Samuelsen tvang hjemmekeeper Danijel Subasic til en kjemperedning før Tetteys trøstemål, men hjemmelaget fikk siste ord. Gordon Schildenfeld, som ble byttet inn for å ta Corlukas plass i midtforsvaret, scoret før Danijel Pranjic satte punktum på overtid.
Det er ingen skam å tape i Zagreb. Etter uavhengigheten har Kroatia spilt 29 EM-kvalifiseringskamper på hjemmebane, vunnet 22 og spilt uavgjort i de sju andre. Det var mye forlangt at Norge skulle bryte den statistikken, men tapet ble i styggeste laget.
Skadetrøbbel

Ødegaard fra start

Skader frarøvet Norge den høyresiden som ble drillet gjennom hele uken i Marbella. Omar Elabdellaoui har fått problemer med lysken og kunne ikke spille. Allerede etter noen minutters spill tok Per Ciljan Skjelbred seg til låret, og før halvspilt første omgang måtte lagkapteinen ut. Martin Linnes og Jone Samuelsen gjorde en god innsats, men det er ikke til å komme fra at Norge ble svekket.

Per-Mathias Høgmo gjorde som han lovet og sendte et offensivt oppsatt Norge på banen. Martin Ødegaard fikk sjansen fra start for første gang i kvalifiseringen, på topp sammen med Elyounoussi, og for første gang var Ødegaard og Mats Møller Dæhli på banen samtidig for A-landslaget.

I åpningsminuttene hadde de flere lovende involveringer, men utover i omgangen var det defensivt Norge utmerket seg. Kroatia slet med å skape virkelig trykk mot det norske målet og skapte få muligheter. Da bare sekunder manglet på at Norge hadde kommet seg helskinnet gjennom den første halvtimen, tok Kroatia ledelsen.

Langskudd

For én gangs skyld gikk det kroatiske pasningsspillet så fort at de norske ikke greide å henge med. Hjemmelaget kom fram på høyresiden, og Ivan Rakitic la ballen ut til Brozovic, som fra 20 meters hold sendte ballen lavt og hardt i nærmeste hjørne.

Før kampen snakket alle om Ivan Modric og Rakitic, men det var den tredje sentrale midtbanespilleren som slo hull på det norske forsvaret. Før scoringen var et langskudd fra Inter-spiller Brozovic hjemmelagets eneste sjanse.

Norge skapte ingen sjanser før pause og hadde ikke skapt så mye som en halvsjanse i annen omgang da Kroatia doblet ledelsen i det 54. minutt. Ivan Perisic spilte venstre kant i første omgang, men byttet side med Ivica Olic ved pause. Han fikk ballen fra Darijo Srna, spilte vegg med Rakitic og skrudde et venstrebeinsskudd inn helt ved lengste stolpe.

Rett før halvspilt omgang la Olic på til 3-0 etter et hjørnespark. Ballen ble spilt inn igjen, og Olic kranglet den mellom beina på Nyland.

Allerede da kunne Norge begynne å se mot neste kvalifiseringskamp mot Aserbajdsjan i juni. Poengene henger litt lavere da. (©NTB)