Stavanger

Krever svar om Krüger-varsling

Stavanger Arbeiderparti går tungt inn i Linda Krügers varslingssak.

Linda Krüger, sykepleier på Vålandstunet og folkevalgt for Ap, har bedt Fylkeslegen om tilsyn på sykehjemmet. RA har omtalt saken i flere artikler. Stavanger Aps Cecilie Bjelland krevde detaljer i kommunalstyret for administrasjon tirsdag. Krüger er sykepleier, men også folkevalgt.

– Linda er en partifelle – men også en ansatt. Som politiker har jeg like stor plikt til å følge opp hennes sak som noen andres sak. Dette er blitt diskutert internt i Arbeiderpartiet, og ble også påpekt av meg i kommunalstyret. Flere uttrykte enighet i dette, sier Bjelland til RA.

Taust fra andre

Hun viser også til at ingen andre politikere så langt har tatt tak i saken:

– Når det i denne saken er helt tyst fra andre partier som eller pleier å være raskt på banen, så er det min jobb å påse at hun blir ivaretatt og fulgt opp tilvarende som vi ville ha gjort i enhver annen, tilsvarende sak.

Krügers bekymringsmelding til Fylkeslegen, statens kontrollinstans, handler om mangel på faglærte ansatte.

– Saken handler om forsvarlig bemanning, men berører også andre forhold vi i kommunalstyret for administrasjon må følge opp. Spørsmål om bemanning påvirker også arbeidsbetingelsene for ansatte i Stavanger kommune, sier Bjelland.

Vil kartlegge

Hun og Ap vil også kartlegge hvordan varsling om feil behandles.

– Dette handler om måten vi behandler avvik på, og måten vi møter og tar vare på varslere på. Det er merkelig at vi i styret ikke allerede er blitt informert, sier Bjelland.

Hun la tirsdag ettermiddag fram en liste spørsmål. Ett av dem går på kommunaldirektør Per Haarrs e-post til arbeidsutvalget i kommunalstyret for levekår, basert på informasjon fra lederen på sykehjemmet, uten at Krüger var kontaktet.

– Varslers påstander tilbakevises uten at hun har fått anledning til å uttale seg om saksframstilling eller blitt varslet om at slik orientering er gitt. Politikere vil med dette kun sitte med en ensidig oppfatning av saken, noe som ikke er i samsvar med en god saksbehandling og oppfølgning. Er dette vanlig rutine i kommunen i mediesaker, eller andre viktige saker der ansatte er involvert? spurte Bjelland.

LES OGSÅ: Varsleren Krüger med appell foran Stortinget

Juridisk bistand?

Hun vil vite om kommunen har vurdert å gi varslere juridisk bistand.

– Det er en stor belastning å stå fram som varsler, og kommunen som arbeidsgiver skal både være takknemlig for at noen tar denne jobben – og møte dem med raushet og toleranse, framholder Bjelland.

Mer fra Dagsavisen