Debatt

Kommentar: Gjør dere klar, det er snart over!

Etter år med forberedelser har Donald Trump og Hillary Clinton kommet til selve skjebnekvelden.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Dan Kissel, angrepsspiller på Stavanger Oilers/ bachelor i political science ved University of Notre Dame, Indiana

Og det gjenstår bare timer før vi vet om Trump faktisk klarer å vinne presidentvalget.

Flere har stilt spørsmålene hvordan og hvorfor i valgkampen, spesielt sett i lys av de to siste årene, og de fleste spørsmål blir rettet mot Donald Trump.
For de fleste av oss er han en sjelden fugl, og ikke på en positiv måte. Uansett; folk lurer jo på om «The Donald» virkelig kan klare å bli USAs neste president når valglokalene åpner i dag. Som amerikaner bosatt i Norge, har jeg fulgt valgkampen sett i et annet lys enn tidligere. Jeg har hatt mulighet til å høre flere og forskjellige meninger og det har gitt meg et nytt perspektiv rundt det kommende valget.

Norge er et internasjonalt orientert land, og jeg forstår godt hvorfor nordmenn er så engasjerte i dette valget. Nordmenn er godt kjent med hva som skjer i verden, og i løpet av mine fem år her har jeg lært meg å sette pris på dette. Både aviser og media for øvrig dekker internasjonale nyheter svært godt, og med et bredt utvalg i fjernsynskanaler hvor flere av dem er engelskspråklige og informative nyhetskanaler som CNN og BBC.

Her forleden så jeg en amerikansk fotballkamp på Viasat. Når jeg tenker meg om så kan jeg ikke huske at jeg hjemme i Chicago noensinne leste utenriksnyhetene så sant det ikke omfattet det amerikanske forsvaret. Men nå ser jeg etter utenriksnyhetene, jeg vet de er der. I Norge får man servert de internasjonale nyhetene på forsiden av avisene, og beklageligvis er jo USA en varm potet for tiden, og mange nordmenn lurer på hva i huleste som foregår over there. Det amerikanske folk vil møte på problemer som gjelder immigrasjon, frihandelsavtaler, en svakere middelklasse og flere føler seg utestengt. Høres nesten ut som en slags Brexit, ikke sant? Ingen amerikaner ønsker å miste jobben sin eller betale høyere skatter, og ingen av dem ønsker å se amerikanske arbeidsplasser flytte utenlands. Amerikanere ønsker ikke å se tilbake på tidligere muligheter som nå virker utenfor rekkevidde for de kommende generasjoner. Donald Trump har spilt på denne frykten ved å fremstå som en outsider som skal «Make America great again.»

Både Mr. Trump og hans velgere driver med skittkasting og fornærmelser, de spiller på  stereotyper og sprer mer frykt. Dette vil kun drive landet fra hverandre, vi trenger kløktige løsninger på alvorlige problemer som berører svært mange amerikanere. En venn av meg på Facebook, eller tidligere venn er vel mer riktig å si, ville skaffe seg fakkel og høygaffel og agitere mot regjeringen. Jeg ser tydelig alt våset som skjer verden rundt, all dumskapen og uvitenheten, og USA er ikke noe unntak, men når det gjelder dette valget, så må vi alle roe oss ned.
Etter å ha studert statsvitenskap på college forstår jeg hva som foregår, og det overrasker meg ikke. Da jeg studerte ble det hovedsakelig lagt vekt på våre to ledende partier; Demokratene og Republikanerne. Som et forsøk ba en professor demokratene blant oss studenter reise seg, mens republikanerne kunne bli sittende. Deretter delte han oss i en demokratisk og en republikansk gruppe og hvor han så delte ut emner vi kunne debattere. Han ble møtt av latter, noen nektet og noen forlot rommet.

Mange har et elsk/ hat forhold til politikk. Enten ønsker man seg langt bort eller man får «tenning». Og når det gjelder innbyggere i demokratier som Norge og USA, så gir dette oss mange muligheter. Ikke minst muligheten til å kunne dele dine meninger, uansett innhold. Og hvis det betyr at man vil støte på en Donald Trump i ny og ne -  slik er det bare.

Som sagt; vi må alle roe oss ned. Skulle Donald Trump mot alle odds bli valgt til president i dagens valg, så klarer han nok ikke å bygge muren mot Mexico. Det amerikanske politiske systemet bygger på maktfordelingsprinsippet mellom presidenten, kongressen og høyesterett – som forhindrer at én mann får gjøre som han vil.

Mer fra: Debatt