Nyheter

Kom styrket ut av stormen

I løpet av årene har Solveig Horne (Frp) blitt tryggere på seg selv, men hun jobber fortsatt daglig med å bli flinkere til å ta imot ros.

I forbindelse med stortingsvalget har Rogalands Avis intervjuet toppkandidatene til de åtte største partiene som stiller til valg i Rogaland. I dag er det Solveig Horne (Frp) sin tur.

LES OGSÅ: Hadia Tajik: Lar seg ikke styre av hatet

LES OGSÅ: Anna Kvam: Ung og grønn i oljefylket

LES OGSÅ: Solfrid Lerbrekk: SVs unge håp

Det har til tider blåst hardt rundt barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Spissformulerte uttalelser om homofili, voldtekt og likestilling har resultert i nyhetssaker som «Her er sjokkuttalelsene til Horne» og Facebook-gruppen «Solveig Horne må gå» i starten av stortingsperioden hennes i 2013.

Med medieoppslagene kom også kommentarene, og etter at en Twitter-melding om «homoeventyr» fra 2011 gikk sin seiersgang på nett, måtte Horne forklare seg. Barna var gamle nok til å lese kommentarer, og satte spørsmålstegn ved hvorfor folk sa hun var homofob.

– Jeg prøvde å forklare dem at «det er ikke mamma de skriver om, det er politikeren», sier hun, og fortsetter:

– Jeg føler jeg ble framstilt som noe jeg ikke var, og uttalelsene var til tider tatt ut av sammenheng, sier hun, og forklarer at mange av hennes mest omtalte uttalelser kom mens Frp var i opposisjon.

– En politiker i opposisjon uttaler seg annerledes enn en politiker i posisjon. For at saker skal få oppmerksomhet fra en opposisjonspolitiker, må de spisses.

Selv om Horne i stor grad unngikk kommentarfeltene, var det likevel én ting som såret.

– Noe av det som såret meg mest var da det ble skrevet at jeg hadde ment at voldtektsofre selv har skylden, sier Horne, og refererer til en nyhetssak fra 2011.

– Det har jeg aldri ment, men det hender at jeg fortsatt blir konfrontert med det. Jeg har jobbet med og for voldsutsatte kvinner hele mitt politiske liv, så å bli beskyldt for det har kanskje vært det vondeste, sier hun.

Daglig jobb med seg selv

Likevel er hun overbevist om at hun har kommet styrket ut av det hele.

– Jeg har blitt litt tryggere på meg selv. Jeg har lært å ikke skygge banen, men tørre å stå i det. Når du er politiker på så høyt nivå, må du tåle litt, men jeg var nok ikke helt mentalt forberedt på stormen som kom i løpet av de første dagene og ukene i regjering.

Å ha tro på seg selv, ta imot ros og stole på at hun gjør en god jobb, er noe Horne jobber med daglig.

– Jeg må hele tiden jobbe med meg selv for å fokusere på de ti positive tilbakemeldingene, ikke den ene negative.

Hun er klar på hva rådet til seg selv ville vært da hun først kom inn i politikken i 1995.

– Å tørre mer. Ikke vær redd for hva andre kommer til å si, men bare stå i det, sier hun.

– Har du ikke gjort det, da?

– Ikke i 1995, da burde jeg hatt større tro på meg selv. Men noe må jeg jo ha gjort rett, i og med at jeg har kommet så langt, sier hun og trekker på smilebåndet.

Vil kline til

Det har vært roligere rundt Horne de siste årene, men meningene er der fremdeles. Hun er bare nødt til å moderere uttalelsene litt.

– Av og til vil jeg bare kline til, men jeg må tenke over hva jeg sier og ta hensyn til regjeringsplattformen. Det er nødt til å være balansert.

Hun tror det er i saker som innvandring og likestilling at forskjellene mellom de ulike partiene kommer best til syne, og at det derfor er de sakene som trigger mest. Men på tross av ulike meninger, er likevel politikerne flinke til å skille mellom politikk og person, ifølge Horne. Faktisk er noen av hennes nærmeste venner fra andre partier.

– Av og til savner jeg miljøet på Stortinget, og det kollegiale i komiteene. Å være statsråd kan ofte være et ensomt liv.

Hun savner spesielt samholdet på tvers av partiene, og det å kunne debattere så busta fyker, men likevel ta et glass vin, øl eller en kopp kaffe sammen etterpå.

– Folk tror politikere bare krangler, men det stemmer ikke. Spesielt Rogalandsbenken er kjent for å ha et godt forhold, og det er sånt jeg av og til savner, sier hun.

Bitt av basillen

Horne vokste opp som én av fem søstre i Etne i Sunnhordland. Faren pendlet, og moren tok seg av barna i tillegg til å jobbe. Av alle, er det nok moren som har formet henne mest som person.

– Ja, mamma var et stort forbilde. Hun viste at det var mulig å kombinere både familie- og arbeidsliv, og hun er en dame jeg ser opp til.

I senere tid er det flere kvinner som har påvirket Horne. Blant annet partileder Siv Jensen, som hun omtaler som en god leder som både stiller krav og gir rom. Men personen som indirekte fikk Horne til å gå inn i politikken og Fremskrittspartiet i utgangspunktet, var Carl I. Hagen.

– Det var bare noe med hans måte å snakke direkte til folk på. Jeg følte at han snakket rett til meg og på et språk jeg forsto.

Hun meldte seg inn i partiet i 1994. Året etter stilte hun opp på nominasjonsmøte for Sola Frp, og før hun visste ordet av det satt hun i formannskapet, kommunestyret, hovedutvalget for utdanning og var vara i hovedutvalget for helse.

Horne ler litt for seg selv mens hun forteller, for det var jo egentlig ikke det som var meningen, forklarer hun.

– Du kan vel si at jeg ble litt bitt av basillen.

De neste ti årene var hun aktiv kommunepolitiker, før hun kom inn på Stortinget i 2005. Selv om hun har tilhørt Fremskrittspartiet i over 20 år, innrømmer hun at hun ikke alltid har stemt på samme parti som hun gjør i dag.

– Før jeg ble med i politikken stemte jeg på KrF ved et stortingsvalg. Men da satt jeg hele resten av kvelden og angret, sier Horne og ler.

Nå, derimot, er det uaktuelt å skifte parti. Hun har andre interesser enn for 20 år siden, men hun føler Frps politikk har endret seg i takt med livet hennes. Selv om hun ikke alltid er enig i alt med eget parti, vil det alltid være Frp som ligger nærmest henne. Hun synes dessuten hun har fått til mye i løpet av de siste fire årene i regjering. Hun er spesielt stolt av arbeidet hun har gjort for vold mot barn og arbeidet med å forbedre barnevernet, og hun er sikker på at hun og partiet får fortsette fire nye år.

– Den troen har jeg, og den troen må jeg ha. Det nytter ikke å gå inn i en valgkamp og tenke «ja ja, det går som det går».

Horne synes det er spesielt å selge seg selv som politiker hvert fjerde år, fordi du må vise til det du har gjort, men også til det du har tenkt å gjøre. Du må kjempe hardt, for valgkampen er en konkurranse, ifølge Horne.

– Er du en god eller dårlig taper?

– Jeg er nok en dårlig taper, men det går fort over. Det er lov å være litt lei seg når en har jobbet hardt, men ikke fått det til. Men så er det viktig å brette opp ermene igjen og se framover.

Personalia:

Navn: Solveig Horne

Født: 12.01.1969

Bosted: Sola

Sivilstatus: Kjæreste, to barn

Stilling: Barne- og likestillingsminister

Solveig Hornes viktigste sak:

Min hjertesak er å bekjempe vold og overgrep mot barn. Hver dag blir barn utsatt for overgrep, og vi har fortsatt en lang vei å gå. Jeg har møtt og snakket med barn som har blitt utsatt for dette, og jeg har sett og hørt hva det gjør med dem. Det er hjerteskjærende å tenke på at noen kan utsette barn for slike ting, og som mor blir jeg sint og fortvilet over at noen kan være så grufullt stygge mot dem som er så avhengig av deg. Ved å snakke om det, og få det fram i lyset, kan vi også få barn til å snakke om det. Men det krever også at voksne tør å spørre, og at vi tør å høre på hva de har å si.

Solveig Horne roser en motstander:

Hadia Tajik (Ap). Selv om jeg ikke er politisk enig med henne, synes jeg hun er veldig tøff. Hun tar opp vanskelige ting, som gjør at hun er utsatt for hets fra begge leire. Jeg synes Hadia er både tøff og modig.

Mer fra Dagsavisen