Nyheter

Kine venter fremdeles på lærlingplass

Kine Marie Liltvedt Haukland er én av 295 elever i Rogaland som venter på tilbud om lærlingplass. I mellomtiden rådgir Rogaland fylkeskommune de søkende elevene.

Av: Jan Henrik Heggebø

– Det er ganske trist at jeg ennå ikke har fått lærlingplass. Det er nervepirrende å vente så lenge, sier Kine Marie Liltvedt Haukland (17) til RA.

Hun har lagt bak seg to år på teknikk og industriell produksjon (TIP) på Gand og Godalen videregående skole, og forventer å ha to års læretid foran seg i en bedrift hvor hun kan ta fagbrev. Foreløpig har imidlertid bedriftstilbudene uteblitt.

Liltvedt Haukland er ikke den eneste som står uten lærlingplass midt i august. I dag er det nemlig 295 elever i Rogaland som venter spent, og som håper å motta det forløsende tilbudet.

LES OGSÅ: Jubler over kortere læringkø

Oppfordrer til deltakelse

Catrine Utne Pettersen, seksjonssjef for fag- og yrkesopplæring i Rogaland fylkeskommune, mener antallet elever uten lærlingplass kommer til å synke ytterligere de neste ukene. I mellomtiden anbefaler hun alle elever om å selv bidra aktivt i søkeprosessen.

– Fylkeskommunen skaffer ikke elevene læreplass, men formidler deres søknader til opplæringskontor og lærebedrifter. For dem som enda ikke har fått lærlingplass anbefaler jeg å kontakte de relevante bedriftene og presentere seg ovenfor dem som en ivrig arbeidstaker, sier seksjonssjefen, som legger til at en god CV og søknad kan forbedre mulighetene for å få et tilbud.

Rådene seksjonssjefen kommer med har en frustrert Liltvedt Haukland allerede forsøkt å følge.

– Jeg begynte å søke lærlingplass allerede 1. januar. Jeg har ringt, sendt e-poster og søknader til 13 læreplasser, men jeg har ikke fått positive tilbakemeldinger. Jeg har forsøkt alt, for jeg vil jo ha jobb, sier 17-åringen, som i løpet av sine to år på skolebenken har hatt gode karakterer og minimalt fravær.

DEBATT: «Har du ikke lærling, sier du?»

VG3 fagopplæring

For Liltvedt Haukland, og andre elever, som tross rådene likevel skulle stå uten læreplass i løpet av måneden, finnes det fremdeles muligheter.

I dag sender Rogaland fylkeskommune ut brev til de elevene som fremdeles står uten læreplass, med tilbud om VG3 fagopplæring i skole. Opplæringen strekker seg over ett år og omfatter praktisk opplæring på skole og hos ulike, relevante bedrifter. Etter fullført opplæring kan elevene ta fagbrev, og blir under prøven satt på de samme oppgavene som en lærling med to års opplæring i bedrift, og får utstedt svennebrev om de består.

Selv om VG3 fagopplæringen kan oppfattes som en snarvei mot fagbrevet, anbefaler Utne Pettersen likevel elevene å prioritere opplæring i bedrift, om de får tilbudet.

– Den normale læretiden strekker seg over to år, hvor ett år er opplæring og ett år er verdiskapning. På VG3 får man kun førstnevnte, og av den grunn stiller man nok bedre rustet med to års læretid når man skal ut i arbeidslivet, forklarer Utne Pettersen.

Om tilbudene skulle utebli for Liltvedt Haukland, er VG3 fagopplæring likevel uaktuelt for eleven, som er fast bestemt på at det kun er læreplass som gjelder.

– Jeg er skolelei og ønsker sterkt å jobbe. Da kommer jeg heller til å finne meg en jobb i butikk mens jeg fortsetter jakten på en læreplass, forteller hun.

DEBATT: «Vi trenger flere fagarbeidere»

Potensielle lærebedrifter

Videre retter Utne Pettersen pekefingeren mot aktuelle bedrifter som foreløpig ikke tilbyr opplæring for videregående elever.

– Det er mange potensielle lærlingbedrifter som bør ta seg en runde og se om de kan ha kapasitet til å ta inn lærlinger, sier hun.

Fylkeskommunen, i samarbeid med Næringslivets Hovedorganisasjon, driver for øyeblikket en kampanje hvor de oppfordrer bedrifter til å vurdere om de kan bli lærebedrift, eventuelt om de kan ta inn enda flere lærlinger enn dem har tatt inn.

Ifølge Marianne Chesak (Ap), fylkesvaraordfører og leder i yrkesopplæringsnemnda, jobber opplæringskontorene sammen med fylket, for å skaffe læreplass til de som fremdeles står uten.

– Jeg jobber med å kontakte ordførerne i alle kommunene i fylket der det fremdeles er søkere til læreplass. Dette blir godt mottatt og jeg opplever at ordførerne er villig til å gjøre en ekstra innsats. Jeg har snakket med ordføreren i Stavanger som tar initiativ overfor administrasjonen i kommunen for å se om det er rom for noen flere lærlinger der, forteller Chesak, som planlegger opp til flere bedriftsbesøk sammen med NHO og LO.

LES OGSÅ: Menn går fra anlegg til helse

Mer fra Dagsavisen