Debatt

Kan vi vedta arbeidsplasser, eller må de skapes også?

KRONIKK: Politikere kan vedta og opprette arbeidsplasser, det er bra, men det er veldig sjeldent vi politikere vedtar arbeidsplasser som betaler skatt inn til felleskapet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Trygve Pedersen, styremedlem i Stavanger Høyre

Samfunnet vårt trenger slike arbeidsplasser, og da kreves mer enn politiske vedtak. Først og fremst krever det hardt arbeid. Alle som står på i disse dager og skaper nye bedrifter og arbeidsplasser trenger at politikere heier på dem og gjør det mulig å lykkes.

De trenger ikke begrensninger og økte skatter.

Det nærmer seg valgkamp, og alle partiene vil påstå at de kan sikre flere arbeidsplasser enn andre. Jeg tviler ikke på at Arbeiderpartiet faktisk mener at «arbeid til alle» er jobb nummer én. Problemet er bare at de har feil virkemidler.

For at Norge skal lykkes framover trenger vi flere bedrifter som kan betale skatt. Det er noen spådommer om fremtiden som er ganske sikre, nemlig at statens inntekter vil falle, samtidig som statens kostnader vil øke. Kort fortalt betyr det at velferdsstaten slik vi kjenner den er truet.

Statens inntekter vil falle fra et fantastisk høyt, oljedrevet nivå. Oljeproduksjonen fra norsk sokkel er halvert siden 2002, og de fleste vet hva som har skjedd med oljeprisen.

Selv om alle som forlater oljebransjen kommer i ny jobb, vil disse arbeidsplassene ikke være i nærheten så lønnsomme for staten. La meg bare minne om at et oljeselskap betaler 78 prosent skatt, mens andre bedrifter betaler 24 prosent.

Kostnadene vil øke. I 2010 var det cirka fem arbeidstakere per pensjonist, i 2050 vil det være tre arbeidstakere. Når det er flere som får penger fra staten enn som betaler inn, blir det vanskelig å levere samme tilbud som i dag.

Vi må altså skape flere lønnsomme arbeidsplasser.  Ikke fordi det høres fint ut, men rett og slett for å opprettholde velferdsstaten.

For å skape nye arbeidsplasser trengs det først og fremst entusiastiske og flinke folk, så må det en god idé eller teknologi til, det må utvikles en god strategi og plan, og sist, men ikke minst trengs det kapital for å vokse. Dette vet de fleste som har prøvd. Det de også vet er at det trengs hardt arbeid. Mye hardt arbeid.

For at kreative mennesker skal påta seg det arbeidet det er å skape nye arbeidsplasser, må politikere legge forholdene til rette for det, ikke skape barrierer, byråkrati og hinder. Økte skatter er ikke et godt virkemiddel.

For Høyre er privat eierskap normalen i Norge, og vi må enda bedre legge til rette for at private eiere vil og kan investere i utvikling av norske arbeidsplasser. Høyre vil ha en politikk for styrket og spredt norsk eierskap, der statens viktigste rolle overfor næringslivet er å utforme lover og regler.

Andre partier mener det er viktig at Staten eier mest mulig. Kombinert med økt formuesskatt er dette en holdning som kveler det som skal være motoren i samfunnet vårt.

Selvsagt skal de som har mest fra før bidra mest til felleskapet, hva er da problemet med formuesskatt?  La oss heller stille spørsmålet litt annerledes. Hvorfor skal norske gründere og bedriftseiere betale mer skatt en utenlandske? Eller hvorfor skal norske bedriftseiere betale skatt når de ikke tjener penger? Det er faktisk det som er resultatet av dagens formuesskatt.

De fleste som betaler formuesskatt har små formuer, en gjennomsnitt bolig i dag er grunnlag for formuesskatt etter noen års nedbetaling av lån. Det er ikke de superrike som tas ved å øke formuesskatten. Jon Fredriksen og Stein Erik Hagen har flyttet formuen sin ut av landet for lenge siden.

Det er ikke bedriften som betaler formuesskatt, men eieren. Ja, hvis han er norsk, altså.

Det betyr at eieren må skaffe disse pengene fra et sted, og de fleste må hente disse pengene ut av bedriften. De samme pengene kan da ikke brukes til investeringer i nye maskiner eller å ansette flere personer.

Arbeiderpartiet vil øke formueskatten med fem mrd. Dette utgjør ca. én promille, eller én tusendel av statens inntekter over en fireårsperiode. Dette skal vi høre mye om i valgkampen, tenker jeg.  Det er ganske forutsigbart at vi vil høre at regjeringen ikke gjør ditt eller datt fordi den prioriterer skattelette til de som mest fra før. Det er altså den ene promillen vi snakker om. Det er lite for staten, men jeg kan love deg at det er mye for den som jobber knallhardt hver dag for å få bedriften til å gå rundt og håper på pluss i regnskapet om noen år.

I forrige uke ble nyheten om at Fornybarfondet skal forvaltes fra Stavanger mottatt med glede. Det er det mange gode grunner til, men det er viktig å minne om at forvaltningen av disse pengene betyr bare et begrenset antall arbeidsplasser.

Konkurransen om å få plassert fondet til Stavanger var bare oppvarming. Den virkelige konkurransen starter nå. Det som avgjør om dette er en suksess for Stavanger-regionen er om vi har de rette prosjektene og ideene som får kapital fra fondet, og blir til varige lønnsomme arbeidsplasser. Det kan bety noe for regionen og kanskje til og med hele landet.

Derfor vil Høyre sikre at vi skaper flere arbeidsplasser i Norge. Det er det kreative, hardt arbeidende folk, og spesielt vestlendinger som er gode til, ikke staten.

Mer fra: Debatt