Nyheter

Kan få hjelp i stedet for straff

Et flertall på Stortinget vil gi rusmisbrukere hjelp, i stedet for straff. Det har Tor-Egil Skibevåg og flere andre på Asfalt-kontoret ventet lenge på.

– Hvorfor skal rusmisbrukere som aldri har mer enn en brukerdose og noen få kroner straffes med bøter og fengsel? sier Asfalt-selger Tor-Egil Skibevåg til RA.

– Det er definitivt et veldig godt forslag, legger han til.

Flere andre på Asfalt-kontoret er enige, blant annet Tom Erik Eltervåg, leder av salgskontoret til Asfalt i Stavanger. Han har daglig kontakt med flere av brukerne.

– Det brukes uhorvelig mye tid og ressurser, blant annet hos politiet, på å gå etter denne brukergruppen. Så dette er positivt for brukerne og fordi det frigir ressurser. Jeg tror ikke vi får bukt med narkotikaproblemet ved å bruke straff, sier Eltervåg til RA.

LES OGSÅ: MDG mener avkriminalisering er et realistisk mål

Fra justis til helse

Onsdag ble det klart at et flertall på Stortinget ønsker å gjøre en stor endring i narkotikapolitikken. De ønsker at rusmisbrukere skal hjelpes, ikke straffes, og at ansvaret skal overføres fra justis- til helsesektoren.

Sammen med Ap, Venstre og SV er Høyre del av en flertallsmerknad i budsjettinnstillingen fra helse- og omsorgskomiteen som skal behandles av Stortinget neste uke.

En flertallsmerknad i en budsjettinnstilling uttrykker Stortingets vilje, men det er opp til regjeringen om dette skal følges opp med lovendringer eller reformer, ifølge NTB.

LES OGSÅ: Alt kan ikke rakne!

Ekstremt positivt

På Asfalt-kontoret forteller de at mange opplever å bli bøtelagt, og at de må sone når bøtene ikke blir betalt. Det ser Skibevåg på som et problem.

– Det fører med seg at mange ikke klarer å leve stabile liv, når de må inn og ut for å sone hele tiden, sier han, og legger til:

– Dette er ekstremt positivt på alle måter, og vi har ventet lenge på dette.

Salgsleder Eltervåg er enig.

– Dette gleder meg veldig, og jeg ønsker forslaget hjertelig velkommen, sier han.

LES OGSÅ: – Hvorfor får ikke ruspasienter hjelp?

Må bruke tid

Høyres Sveinung Stensland mener det er feil å kriminalisere mennesker som ruser seg og har det vanskelig.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er et stortingsvedtak, men en merknad til statsbudsjettet som peker i en retning. Og den retningen er at vi ønsker å overføre oppfølgingen av rus fra justis til helse, sier Sveinung Stensland (H) i Stortingets helse- og omsorgskomité, om flertallsmerknaden fra Ap, Venstre, Sp og Høyre angående rushjelp.

– Vi mener det er feil å kriminalisere mennesker som ruser seg og har det vanskelig. I stedet for å trykke folk ned, vil vi prøve å løfte dem opp. Denne løsningen tror jeg vil være bedre både for dem det gjelder og samfunnet rundt, sier Stensland til RA.

Selv om ingenting foreløpig er vedtatt, er Stensland glad for å ha et stort politisk flertall bak seg.

– Jeg er glad for at vi har klart å samle et flertall om det som er Høyres primærpolitikk, så jeg synes vi har grunn til å juble allerede nå, sier han.

– Hvordan vil det fungere i praksis med hjelp i stedet for straff?

– Foreløpig har vi ikke alle svarene. I januar skal vi til Portugal, som er et land som virkelig har fått det til. Der fungerer det sånn at dersom du blir tatt, må du i møte med et hjelpeapparat og gjennomgå en samtale eller konsultasjon, sier Stensland.

– Å true med fengsel og bøter hjelper ikke i det hele tatt, så vi må bruke tid på å finne den rette måten, legger han til.

LES OGSÅ: Tror på rusreform

Ønsker ikke overføring

KrF ønsker derimot ikke å avkriminalisere narkotiske stoffer, og heller ikke å overføre ansvaret fra justissektoren til helsevesenet.

– Vi er opptatt av å gi helsehjelp, men vi ønsker ikke å flytte narkotika over fra justis til helse, for da fragir vi oss muligheten til å gripe inn, spesielt blant ungdom som er på vei inn i et miljø. Helsehjelp er frivillig, justis er ikke frivillig, sier leder av helse- og omsorgskomiteen, Olaug Bollestad (KrF).

Til NTB sier Bollestad at hun mener rusmisbrukere skal få helsehjelp, og at behandlingskapasiteten bør bygges ut, men at dette kan gjøres innenfor dagens lovgiving.

– Det er raust rom både for påtaleunnlatelse med vilkår og helseoppfølging, sa hun til NTB onsdag.

– Vi skal gi mest mulig helsehjelp, og minst mulig fengsel. Jeg mener det er mulig innenfor dagens lovverk å gi helsehjelp, derfor trenger vi ikke endre på det, sier Bollestad til RA.

Mer fra Dagsavisen