Nyheter

Innfører mobbeombud i hele landet

Ordningen skal gjelde fra barnehage til videregående. Mobbeombudet i Rogaland frykter dårligere oppfølging.

Av: Ingunn Walderhaug

I august 2016 fikk Rogaland fylkeskommune mobbeombud for elever i videregående skole. Nå har Høyre, Venstre, Frp og KrF vedtatt at det i 2018 vil bli innført mobbeombud i alle landets fylkeskommuner.

Ombudet skal nå ikke bare skal ta hånd om saker fra videregående skole, men også barnehager og grunnskolen.

– Det blir bra, spesielt med tanke på de sårbare overgangene mellom grunnskolen og videregående, sier Aleksander Stokkebø (H) til RA.

Den nye ombudsordningen skal finansieres som et spleiselag mellom fylkeskommunen og staten. I statsbudsjettet er det satt av fire millioner kroner til innføringen av ordningen.

LES OGSÅ: Flere elever bruker antidepressiva etter at fraværsgrensen ble innført

34 saker til Fylkesmannen

Fra 1. august 2017 ble reglene for skolemiljø endret. Regelendringen innebar at hvis en elev ikke har det bra, skal først skolen få beskjed. Rektor må da lage en skriftlig plan for tiltak. Om skolen bruker mer en én uke på å iverksette deler av planen, kan foreldre og elever kontakte Fylkesmannen direkte – som så igjen kan bestemme nødvendige tiltak.

I 2016 behandlet Fylkesmannen i Rogaland 16 klagesaker som gjaldt elevers skolemiljø. Våren 2017 var tallet 24. Men etter regelendringen har antall henvendelser økt kraftig. Denne høsten har Fylkesmannen behandlet 34 saker, viser ferske tall fra Rogaland fylkeskommune.

Men mobbeombud i Rogaland, Gunhild Solem, tror fortsatt terskelen for å kontakte Fylkesmannen er ganske høy.

– Det er gjerne de ressurssterke som tar kontakt med Fylkesmannen, sier hun til RA.

Derfor mener hun det er viktig at mobbeombudet har kapasitet til å nå ut til alle som trenger det. Nå frykter hun at den nye ordningen vil gjøre dette vanskelig.

LES OGSÅ: Fylkesmannen har fått et ras av mobbesaker på bordet

Ett ombud for alle i fylket

I dag arbeider Gunhild Solem kun med saker fra videregående opplæring. Hun fungerer som en koordinerende aktør og veileder.

– Nå skal jeg samarbeide med elev- og lærlingombudet om saker i den videregående skolen, og så skal jeg håndtere barnehage og skole selv, forteller hun.

Mobbeombudets hovedoppgave er å jobbe tett på elevene og skolene. Men i barnehage og grunnskole er det langt flere mobbesaker enn på videregående.

– Når jeg skal håndtere alle barnehager og skoler i fylket, forsvinner den tette kontakten. Jeg frykter jeg ikke vil ha kapasitet, sier Solem.

Anne Kristin Bruns i Rogaland KrF forstår bekymringen, men mener likevel tiltaket er et skritt i riktig retning.

– Vi må begynne en plass. Kan vi forebygge i ung alder har vi mye å gå på. Det er et viktig fokus, sier hun til RA.

Aleksander Stokkebø fra Høyre tror det vil gå seg til.

– Det er et stort ansvar. Her må det være et godt samarbeid med kommunene. Og vi må finne en modell som er tilpasset forholdene i det enkelte fylke, sier han.

LES OGSÅ: Én av fem jenter i Stavanger-skolen har skadet seg selv

Mer fra Dagsavisen