Sport

– Idretten stagnerer uten flere haller

Mangelen på isflater er nå så prekær at hockeymiljøet i Stavanger frykter at breddeidretten stanser opp om det ikke bygges flere ishaller i regionen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Ved inngangen av året hadde Stavanger hockey 1405 medlemmer. De medlemmene kjemper mot lag som Hafrsjord Kings, andre bedriftslag, publikumskøyting, kunstløpere, curling, skolefritidsordninger og skøyteskoler for å få tildelt istid i Stavangers ishaller.

– Utnyttelsesgraden i ishallene er fullstendig sprengt, og en helt annen enn den du finner både i håndball og fotball. Selv om du hadde bygget to ishaller til, hadde du ikke fått ned belegget med alle de forskjellige aktørene som skal dele på istiden her i byen, sier daglig leder Vidar Are-Ekstrøm i Stavanger hockey.

LES OGSÅ: Frir til nabokommunene

80 unger på fem ledere

Oilerslegende og hockeyprofil Martin Strandfeldt frykter at idretten vil stagnere med Oilers på topp og ingen egen rekruttering hvis det ikke bygges flere ishaller.

– Jeg har vært med på treninger der det er 80 unger på samme trening, med 5-6 ledere. Der har du alt fra de som ikke har gått på skøyter før til de som har spilt hockey i 5-6-år, og alle skal tas hånd om av de 5-6-lederne. Det gir ingen rom for utvikling for de beste, og kan føre til at de som starter gir seg, sier han.

Stavanger hockey er den desidert største hockeyklubben i Norge i dag, med nesten tre ganger så mange medlemmer som den nest største klubben. En av grunnene til det er at verken Sandnes eller Sola har egne hockeyklubber, selv om de selv kunne hatt klubber med rundt hundre medlemmer.

– Slik det er i dag er det helt umulig å starte en ny ungdomsklubb i Stavanger, da du må vente i 12 måneder på å få tildelt treningstider. Vi ønsker å bygge opp det lokale miljøet, slik at de unge hockeyspillerne kan spille mot hverandre og ikke reise så mye rundt i landet, forteller Strandfeldt.

LES OGSÅ: Sjekk hallplanene i Randaberg, Sola og Sandnes

Ikke råd til å fortsette

Ekstrøm forteller at du som syvåring i Stavanger må reise til Kristiansand og Bergen for å spille hockey, og at du fra 13 år må delta i nasjonal serie.

– Klubben gjør så godt de kan for å hjelpe til, men det blir mye opp til foreldrene om de ønsker å betale. Det blir fort 5-10 reiser i året til Østlandet, Tromsø og Trondheim og det gjør at mange blir tvunget til å slutte fordi foreldrene ikke har råd, sier han.

I stedet for én god ungdomsavdeling mener de at Stavanger kunne hatt tre.

– Hvis Stavanger Oilers er seriøse når de mener at de trenger flere hockeyspillere fra Rogaland og Stavanger på Oilers så kunne de også startet opp på sin egen ungdomsavdeling. Da har du plutselig fire lag som kan spille mot hverandre, slik at du ikke trenger å reise land og strand rundt, sier Strandfeldt.

LES OGSÅ: Hafrsfjord Kings jobber med å bygge egen hall

Bra for folkehelsen

Duoen er lei av å høre at kommunen hele tiden snakker om å få folk i aktivitet, men samtidig velger å skyve Sørmarka Arena foran seg og si at man har gjort nok for å fremme ishockeyen.

– Sånn det er nå er barn og unge med på organisert aktivitet, men den løpingen på løkka og klatringen i trærne og den uorganiserte aktiviteten blir stadig mindre. Derfor er hockey et strålende tilbud for dem som ikke kommer seg ut av sofaen nå, sier Ekstrøm før Strandfelt skyter inn:

– Politikerne vet ikke hva de snakker om når de sier at det er nok isflater. Vi har 0,5 treningstimer i uken. Alle som bedriver en idrett på is må konkurrere mot hverandre, og på en måte mot bedriftene og publikum, sier han.

LES OGSÅ: Et kongetilbud til hockeymiljøet

Ber om innspill til fagplanen

Venstres Annamaria Gutierrez er leder for kommunalstyret for kultur og idrett (KKI) i Stavanger, og sier at de følger fagplanen for idrett.

– Fagplanen for idrett er vedtatt av bystyret, og det er den vi følger. Den er ikke basert på følelser eller antakelser, men er en prioritert liste over hva som er i gang og hva vi ønsker på slikt. Den planen revideres nå, og da er alle isidrettene hjertelig velkomne til å legge fram sitt ønske om ny isflate, sier hun.

Hun sier at de allerede har bevilget ekstra midler slik at sesongen kan forlenges.

– Det er stiftelsen Stavanger Ishall som fordeler treningstider, og vi har bedt dem om å prioritere ishockey som den største isidretten. Hockeysporten har politisk godvilje, men det er dyrt å bygge nye isflater, forteller Gutierrez.

LES OGSÅ:Sørmarka tester ut døgnåpen hall

Utreder forslag til ishalltomt i Sandnes

I Sandnes er det politisk vilje til å bygge ishall, men det er foreløpig usikkert når. Ordfører Stanley Wirak (Ap) bekrefter at de har bedt rådmann Bodil Sivertsen om en utredning med tanke på hvor en eventuell ishall kan ligge.

– Vi skal ikke bestemme nå hvor den skal være, men vi har arealer på Lura og Varatun som vi selv eier. Det er rett på siden av bussveien og veldig sentralt. Det koster litt å rydde siden det har vært en søppeltomt, men det er en godt tomt for en ishall. Så får utredningen vise om det finnes bedre tomter, sier Wirak.

Han er imidlertid klar på at en ishall ikke kan bygges før kommunen har råd til det.

– Vi trenger ikke en arena der det skal spilles landskamper, men en hall der ungdommen kan trene. Vi er enig politisk, men må ha råd, sier Wirak.

Mer fra Dagsavisen