Nyheter

Her er det solgt boliger for 130 mill. på tre år

I de to gatene Øvre Orknøygate og Orknøygata er det solgt boliger for 130 millioner de tre siste årene. Er dette Stavangers dyreste?

Bilde 1 av 5
Svaret er trolig ja. I en periode der prisene i Stavanger har gått ned, ser det ikke det ut til å ha nevneverdig effekt i Orknøygata,  som deles i Øvre Orknøygate og Orknøygata av Eiganesveien. De strekker seg fra Madlaveien til Eiganes gravlund. Totalt sett er det 36 boliger i de to gatene.

130 millioner

Siden 2013 er det solgt boliger til en samlet verdi av 130 millioner kroner her, og blant dem er flere kjente storsalg.

I gatas nedre del finnes blant annet Bjelland-villaen, Orknøygata 18, som ble solgt til Cathrine Hermansen for 30 millioner i 2014. I øvre del finnes blant annet værgründer Siri M. Kalvigs bolig som ble handlet for 20 millioner i 2015.

Et attraktivt område

Eiendomsmegler Sjur André Svihus i Eiendomsmegler 1 har Eiganes som spesialområdet.

Orknøygatene kjenner han ekstra godt, ettersom han bor i Øvre Orknøygate selv. Han ser flere grunner til at salgsstatistikken for gatene ikke ser ut til følge resten av Stavanger-markedets nedadgående piler.

– Det er nok litt tilfeldig at det har vært mange salg i disse gatene de siste årene. Det har vært et slags generasjonsskifte over en periode nå. Når det er sagt, så er dette et område mange ønsker å bo. Det er et gammelt, veletablert, attraktivt nabolag, som er stille og fredelig, selv om det ligger svært nære Stavanger sentrum. Og tilbudet er begrenset, det omsettes jevnt på lang sikt selv om det er relativt få boliger til salgs her, sier Svihus til RA.

Ressurssterke kjøpere

Orknøygatene ligger midt i postnummer 4009 på Eiganes. Området som betaler mest skatt, som har flest beboere med millioninntekt, og høyest villatetthet.

Svihus forteller at kjøpergruppen ofte er ressurssterke personer, gjerne godt voksne som nå realiserer en drøm om å bo akkurat i dette området.

– Flere av disse husene kjøpes for 10-12 millioner, og så starter oppussingen etterpå, sier Svihus og slår om seg med armene.

I Øvre Orknøygate står håndverkerbilene linet opp. Husene i rekken, nummer 5, 7, 9 og 11 er alle solgt i den siste treårsperioden – og pusset eller pusses opp i etterkant av overtakelsen.

Merker nedgangen

Selv om tallene på omsetning både i sum og i antall er høye i én og samme gate, vil ikke eiendomsmegler Svihus, som har 16 års erfaring som megler, være med på at området er helt uberørt av den nedgangen som preger store deler av eiendomsmarkedet ellers i byen.

– Nedgangen merkes i alle prisklasser, og den er er større og mer markant enn det virker som om mange tror. I områder som dette merkes det best på at omsetningen tar lengre tid. En ser også at overtakelsestiden blir lengre, gjerne ni måneder og opp mot et år. Folk er bekymret for å ikke få solgt boligen de har, sier Svihus, og legger til:

– Det er også  i disse områdene at spranget mellom selgers forventninger og markedet merkes best. Selv om en bolig selges for 13 millioner, kan selgers forventning ha vært 16-17 millioner. Det er en relativt stor forskjell, og noe av det mest utfordrende med å jobbe i akkurat dette segmentet, sier Svihus.

– Handler om sjeldenhet

Kapitalen og kjøpekraften finnes fortsatt, og det synliggjøres godt i attraktive områder. Det sier leder i Rogaland Eiendomsmeglerforbund, Bård Birkeland, til RA.

– Vi ser at dyre hus og eiendommer i attraktive boligområder selges, det samme gjør dyre hytter. Det handler om en kjøpergruppe som kanskje ikke er like hardt rammet som andre av økning i arbeidsledigheten og andre svingninger i samfunnet. De som sitter og venter på at en bolig i et spesielt område eller gate skal komme på markedet, og som vet at det er dyrt. De handler når boligene kommer for salg, sier Birkeland til RA.

Megleren mener det ganske enkelt koker ned til tilbud og etterspørsel.

– Og så lenge etterspørselen er større enn tilbudet, som det alltid vil være i enkelte områder, så holder prisene seg oppe. Selv om en generelt sett har opplevd en nedgang i boligpriser de siste årene, er det også noen boliger som stiger i verdi. Det er ofte boliger i områder der folk ønsker å bo, og der anledningen til å kjøpe dukker opp relativt sjeldent, sier Bård Birkeland.

Mer fra Dagsavisen