Sport

Håvard Tjørhom skal bygge lag

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, den Hafrsfjord-bosatte Håvard Tjørhom, forsøker å skape bedre lagfølelse ut av typiske individualister.

36-åringen overtok stillingen som den øverste sportslige ansvarlige i forbundet etter Ronny Nilsen og har fungert i stillingen siden 1. september i fjor.

Tjørhom er langt fra ukjent med toppidrett. I flere år var han sjef for Norges beste alpinister.

Det er både likheter og ulikheter mellom alpint og friidrett, mener Tjørhom.

– Det har vært mye nytt å sette seg inn i, og jeg har truffet veldig mange nye folk, både utøvere og engasjerte folk rundt idretten. Så langt har det vært veldig spennende og lærerikt. Jeg har forsøkt så sette meg inn i treningshverdagen til elitegruppa. Det er veldig forskjellig fra alpint, men samtidig er det en del likheter målt opp mot toppidrettstenkning. Spennet i friidretten er større, sier Tjørhom til NTB.

I fjor kom det kritikk fra flere av utøverne, som etterlyste et bedre samhold og ikke minst bedre medisinsk oppfølging.

Fellesskap

Begge momentene har Tjørhom forsøkt å gjøre noe med.

– Vi har utøvere som konkurrerer om forskjellige medaljer med unntak av Ingebrigtsen-brødrene. Forskjellen er at alpinistene trener mer som et lag. I friidrett blir du mer alene, men det er det vi har forsøkt å få til, at de trener mer sammen uten at det går ut over kvaliteten og særegenheten. Men dette må vi ta steg for steg. Det er ikke noe mål om at alle skal være sammen hele tiden, men er fint når vi får gjort det slik som vi kan gjøre i Flagstaff i april i regi av forbundet. Det kan ta av noe av trykket til trenerne og hjelpe til med organiseringen, sa Tjørhom da NTB møtte ham på forbundets kontorer på Ullevål onsdag.

I Flagstaff i april er mellom- og langdistanseløperne samlet. Både Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal. Kappgjengeren Håvard Haukenes er også der.

Friidrettsutøverne som hører til i Oslo-området kan også møtes på Olympiatoppen tirsdag og torsdager.

– Vi skal også ha en rekruttsamling i Formia i Italia i mai der enkelte eliteløpere er med. Der kan Karsten Warholm fungere som en rollemodell, sier 36-åringen fra Sirdal.

Medisin

– Hva med den medisinske oppfølgingen? Det er mye skader i friidrett?

– Folk er spredt over store områder, men vi har forsøkt å gjøre kommunikasjonen bedre og tettere. Jeg føler at vi er på vei. En forutsetning for at man kan prestere er at man er skadefri. Trenerne er veldig bevisste på det. Jeg synes at dialogen er god og tett mellom utøvere og det medisinske apparatet. For eksempel blir det medisinsk oppfølging under samlingen vi skal ha i Flagstaff i april.

– Hva er den største utfordringen du har sett gjennom sju måneder i jobben?

– Det er min rolle å være et godt bindeledd mellom utøvere og trenere. I toppidrett finnes det mange veier til toppresultatet. Hvis man ikke er godt koordinert, så kan det lett oppstå irritasjonsmomenter. Vi må kunne bli enige om en vei å gå. Dette er mer utfordrende enn i alpint siden vi ikke er så mye samlet. Det er ikke viljen det står på, men det er færre samlingsmuligheter, og da er ikke alltid dette lett å få til. Det gjelder å ta det steg for steg, mener Håvard Tjørhom.

Mer fra Dagsavisen