Nyheter

Har kommet over nye funn i Stavanger

NAVN I NYHETENE: Jan Brendalsmo har forsket på utgravinger gjort i Stavanger.

Hvem: Jan Brendalsmo (66)

Hva: Tidligere seniorforsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Sammen med avdelingsleder Knut Paasche har han forsket på utgravinger gjort i perioden 2004-2014 av NIKU og UiS.

– Til nå har man trodd at Stavanger var en vanlig gårdsbebyggelse i vikingtid og tidlig middelalder. Du har kommet over nye funn som viser at gården var noe langt mer. Må historien nå skrives om; ble Stavanger en by tidligere enn antatt?

– Nei, det har vi ikke dekning for å si. Oppfatningen blant forskere er at Stavanger først ble by etter at bispesetet ble etablert der på 1120-tallet. Sammenstilling av både arkeologiske og skriftlige funn, viser imidlertid Stavanger før den tid var noe langt mer enn bare en gård. På 900- og 1000-tallet var Stavanger en sentralgård i regionen, med eget gravfelt og trolig også en handelsplass, også kalt kaupang. En hver storkar i vikingtida med maktambisjoner hadde en slik. De mest kjente er kaupangene i Tjølling, på Gokstad og i Tønsberg, og nok også i Nidaros i Trondheim.

– Hva konkret har dere funnet som tyder på at det har vært en handelsplass?

– Rester etter metallhåndverk i stor skala, trolig også handverk i bein og horn, samt ei skålvekt fra gravfeltet, støtter opp under denne antakelsen.

– Hva mer understøtter teorien om at Stavanger var noe mer enn bare en vanlig gårdsbebyggelse før bispesettet ble etablert?

– Tidlig på 1100-tallet stod det trolig to kirker her: Domkirken så vel som Mariakirken. Sistnevnte er for lengst revet, men er markert i fortauet om lag 15 meter nord for Domkirken. Fundamentene etter Mariakirken er tidligere undersøkt, og flere forhold antyder at den er nær jevngammel med Domkirken.

– Hva slags funksjon hadde kirkene den gang?

– Domkirken, som var en Kristkirke og som har hatt en forgjenger i tre, var nok en av residenskirkene for den vestnorske biskopen før denne ble fast etablert i Bergen kort før 1100. Mariakirken bør ha vært en av de mange fylkeskirkene som kongene lot reise rundt om i landet alt fra andre halvdel av 900-tallet av og gjennom 1000-tallet.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det må være «Native Son» av Richard Wright.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Akkurat nå: Å feriere hjemme på Nøtterøy.

– Hvem var din barndomshelt?

– Jeg tror ikke at jeg har hatt noen barndomshelt, men ungdomshelten var Brian Wilson, mesterhjernen bak The Beach Boys.

– Er det noe du angrer på?

– Ja, at jeg ikke ble gartner i stedet.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg kunne foreslått mange jeg ikke ville stått i heisen med, men av dem jeg ville tilbragt tid med, så må det være Wenche Myhre. Hun har jeg sansen for.

Mer fra Dagsavisen