Nyheter

– Han var de svakes talerør

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø om avdøde Per Fugelli.

– Per Fugelli er en person som har betydd mye for veldig mange i Norge. Han har rørt mange og inspirert mange. Han var de svakes talerør, sier ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H), til RA.

Onsdag morgen døde den folkekjære professoren Per Fugelli på familiens landsted på Jæren, med sine nærmeste rundt seg. Han hadde da hatt kreft i åtte år. Fugelli ble født i Stavanger 7. desember 1943,  og har utgitt og vært medforfatter av nesten 50 bøker, skriver TV2.

Ordfører Sagen Helgø trekker frem at den nå avdøde professoren og legen opptatt av temaer som trygghet, frihet og verdighet.

LES OGSÅ: Fugelli får Fritt Ords pris

Glad i Rogaland

– At alle mennesker har en verdighet var en viktig lærdom fra det han formidlet.

Sagen Helgø viser også til Fugellis forkjærlighet for regionen.

– Han var jo oppvokst på Jæren og hadde sitt landsted der. Han var veldig glad i Rogaland.

LES OGSÅ: Menneskeverdpris til Per Fugelli

Dyktig formidler

Selv traff ordføreren ham blant annet under en intern fagdag i Stavanger kommune i 2009. Der holdt Fugelli et innlegg til de ansatte i kommunen med utgangspunkt i boken han ga ut i 2013, Døden, skal vi danse. I den deler forfatteren sine tanker og erfaringer som syk.

– Han var ekstremt flink til å formidle, og jeg husker også dette innlegget som svært bra, sier hun, som sender sine kondolanser til familien hans.

Også varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe (KrF), er full av lovord om den nå avdøde professoren.

– Hans oppgave har på mange måter vært å skape et åpnere samfunn. For eksempel har han i tiden med kreftsykdommen sin satt ord på hvordan det er å være pasient i møte med helsevesenet, sier hun til RA.

Hans tilhørighet til Rogaland trekker også hun frem.

– At han snakket stavangersk gjør at han har vært en nasjonal aktør som har vært nær oss i Rogaland.

LES OGSÅ: Fugelli: - Mediene skremmer folket

Alminneliggjorde døden

I 2013 fikk professoren i sosialmedisin Fritt Ords pris. Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås sier til RA at Fugelli spesielt skal takkes for to innsatser:

– Som professor og lege var han en av de som klarest og oftest turte å kritisere norsk helsevesen og omsorgstenkning, sier Åmås.

I samfunnsdebatten løftet Fugelli frem store livstemaer, peker direktøren på.

– Han fremholdt at vi kan være helt vanlige mennesker, som kan ta feil og komme til kort, og være fornøyde med det. Han alminneliggjorde også døden som tema, sier han.

Sønnens ord til faren

Dette skrev sønnen, Aksel Fugelli, på Facebook-siden sin onsdag ettermiddag:

«Far døde tidlig i dag morges, 13.09. 2017, på landstedet på Jæren, med alle i den nærmeste familien rundt seg.

Han har hatt det fint, med hverdager som gikk opp i pluss, helt fram til for tre dager siden, da han brått ble verre.

Den aller siste fasen varte ikke så lenge, og det var noe han håpet på. I går kveld sto en kraftig skinnende regnbue over Jæren, regnbuens ende gikk ned midt i Orrevannet. Vi plukket årets siste blåklokker og tok med inn til   nattbordet. Store flokker med svaler og stær kretset rundt hytta. Jeg tok et par kast med fluestanga i Orre-elva, rett utenfor hytta, og fikk opp en laks,  for første gang på fem år, det pleier ikke gå laks i denne elva. Jeg tok laksen inn på rommet hans og spurte om han var sulten, selv om han hadde sluttet å spise, da smilte han.

I går kveld fikk barnebarna hver sin alenestund med far, for vi visste at denne natten kunne bli den siste, og vi voksne satt med han gjennom natten.»

Mer fra Dagsavisen