Nyheter

Fysikk og musikk skal få flere til å velge realfag

Statoil og Stavanger Symfoniorkester bruker musikk til å selge inn realfag hos skoleelevene.

Bilde 1 av 3

– Det skal være en steingal professor på scenen i dag. Det er tydeligvis meg, sier Per Kristian Grytdal, kanskje bedre kjent som «PK» fra NRK Supers program, «Barn ingen adgang!».

Når han entrer scenen i Stavanger konserthus blir han mottatt som en rockestjerne. Men det er ikke han som skal stå for musikken i dag.

– Jeg skal gjøre masse vitenskapseksperimenter og prøve å inspirere barna til å velge realfag i fremtiden, sier Grytdal.

Morgendagens helter

– Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Stavanger Symfoniorkester (SSO) og Statoils talentutviklingsprogram, «Morgendagens helter», sier orkesterformidler i SSO, Ingvild Rosenberg.

Dette er fjerde året de sammen med Statoil arangerer det som kalles LYDO. Hensikten er å få elever interessert i matematikk, fysikk og kjemi ved å bruke musikk som inngangsport.

Elever fra 5. til 10. klasse får derfor oppleve både musikalske og vitenskapelige smell fra scenen. Men for enkelte elever har dette prosjektet allerede pågått i flere måneder.

– I forkant av konsertene har de klassene som har vært interessert fått oppgaver de skulle løse med rot i koder og matematikk. De har fått ta del i historien vi har lagd rundt konserten. Målet har blant annet vært å befri dirigenten vår, Torodd Wigum, sier Rosenberg.

Elektroingeniør

På første rad sitter elever som i tiden frem mot konserten har fått brynt seg på en rekke utfordrende oppgaver. Erlend Eskevik (11) og Marie Nedrebø (12) har begge sett forestillingen før. De gleder seg.

– De bruker kjemi, gass og ild. Det er kult, sier Erlend, som har tenkt å bli elektroingeniør når han blir stor.

– Det ser veldig interessant ut, men jeg har aldri egentlig tenkt på musikk som naturfag, sier Marie.

Bak scenen er derimot Grytdal ikke i tvil om at også musikken har sin plass i vitenskapen. Han jobber selv med en hjerneskanner som viser hvordan folk føler seg når de lytter til musikk.

Han håper at musikken, sammen med eksperimentene, vil tenne noen unge realfagssjeler der ute i salen.

– Ungene kommer i alle fall ikke til å kjede seg, mener han.

Mer fra Dagsavisen