Nyheter

Frykter skatt skremmer IT-giganter

– Ikke urealistisk å tenke at Microsoft vil etablere seg i regionen, men da må flere grep tas, mener regionsutvikler Ketil Barkved i Ryfylke IKS.

Til nå har Norge kommet til kort i kampen om å få store internasjonale IT-aktører til å etablere datasentre i landet. Luleå i Sverige har i dag Facebook, Finland kan skilte med Google, og Apple holder til i Viborg i Danmark.

Regionsutvikler i Ryfylke IKS, Ketil Barkved, har likevel troen på at Norge har bedre forutsetninger enn de øvrige nordiske landene til å trekke et av de neste vinnerloddene.

– Å drifte et stort datasenter krever enorme mengder strøm. Vårt største konkurransefortrinn er kraften vår. Vi kan garantere at den er fornybar, stabil og at det er nok av den. Den er dessuten billig.

Klimaet i landet gjør at datasentrene vil få et redusert nedkjølingsbehov, sier Barkved, som i dag holder foredraget Utvikling av ny digital, kraftkrevende industri under næringslivskonferansen Pulpit 2017 i Stavanger.

LES OGSÅ: Slik vil han lokke Facebook og Apple til Rogaland

Ber om lovendring

– Hvorfor har Norge kommet til kort i kampen om gigantene?

– Vi trenger et bedre og mer stabilt fibersystem fra Norge til utlandet. I dag går 90 prosent av internettrafikken fra Norge via Sverige, noe som medfører stor sårbarhet og ikke minst en omvei fra Vestlandet til kunder i Europa og USA, sier Barkved som også er daglig leder i selskapet NO-UK COM. De jobber for å strekke en fiberkabel fra Rennesøy til England.

Også dagens eiendomsskatt på verk og bruk peker han på som en hemsko.

– Innmaten i et stort datasenter er verdt mange milliarder, og når dette skattes kommer Norge i en dårlig posisjon. Vi har et håp om at Stortinget kan gjøre et unntak for store datasentre, sier han.

Ifølge IKT-bedriftenes organisasjon Abelia vil behovet for datalagring eksplodere i årene som kommer.

– Mellom 60 og 200 nye store datasentre planlegges i Europa fram mot 2020, sier administrerende direktør Håkon Haugli.

Rogaland mener han er et av fylkene i landet som har størst forutsetning til å lykkes i kampen om datagigantene.

LES OGSÅ: Facebook kaster ut høyreekstreme

Blomstrende industri

– Her har man høyt kvalifisert arbeidskraft fra olje og gass. Med Stavanger lufthavn har regionen en god infrastruktur. Stavanger er også en internasjonal by med skoler som vil kunne trekke utenlandsk arbeidskraft, sier han, og peker også på at fylket ligger nært resten av Europa. 

– Med en kabel vest fra Norge og sørover vil dette kunne gi store muligheter for regionen, sier Haugli.

Ketil Barkved i Ryfylke IKS mener det ikke er urealistisk å få for eksempel Microsoft til regionen, men da må flere faktorer på plass:

– I Rogaland er de regionale kraftnettverkene ganske sprengte. Her må vi få til et langsiktig arbeid som kan sørge for at vi kan bruke egenkraft til ny industrietablering i Norge og Rogaland, sier han.

– Vi trenger også utvikle tomter og områder som kan egne seg til datasentre.

– Hva slags betydning ville en etablering av et stort datasenter fått for regionen?

– For det første flere hundre arbeidsplasser. I Luleå i Sverige, hvor Facebook ble etablert for få år siden, ser vi til eksempel en blomstrende datasenterindustri rundt dette.

LES OGSÅ: Frykter Google-kart skaper ulykker (RA+)

Mer fra Dagsavisen