Nyheter

Fra kjærlighetssorg til kunst

Kunstneren Know Hope skal forvandle kjærlighetssorg til kunst i forbindelse med årets Nuart-festival som går av stabelen til helgen.

I to dager har den israelske kunstneren Addam Yekutieli – også kjent som Know Hope – hatt samtaler med Stavanger-folk om kjærlighetssorg og tapt kjærlighet. Grunnen er at Yekutieli søkte historier som inspirasjon til et kunstprosjekt som skal på plass til årets Nuart-festival.

– Jeg skal se på alle tekstene jeg mottar, plukke de fra hverandre og sette de sammen med hverandre, for å skape én historie, sier Yekutieli.

LES OGSÅ: Turister gleder seg over gatekunst

– Det er en trøst i å dele. Ofte føler vi oss veldig alene om å ha de følelsene vi har når vi har hjertesorg, men så viser det seg at flere har vært gjennom noe lignende. Jeg ønsker å vise at vi er sammen om dette, legger han til.

Skaper deltakelse

Linjene med tekst skal så males rundt omkring i byen, og tanken er at alt skal være klart til åpningsfesten på Tou scene på lørdag.

– Det som er bra med street art er at det er tilgjengelig og skaper eierskap og deltakelse. Jeg ønsker at folk skal gjøre det til sitt eget, og skape egne relasjoner til linjene på veggen, sier Yekutieli.

Trekke paralleller

I tillegg til på gatehjørner, vil også tekstlinjene være en del av Nuart-utstillingen «Rise up» på Tou scene. Yekutieli ønsker ikke å trekke konklusjoner for publikum, men mye av kunsten hans går ut på å trekke paralleller mellom samfunnspolitiske spørsmål og følelsesmessige forhold. I oljebyen Stavanger vil det derfor være naturlig å skape analogier mellom situasjonen i oljebransjen og følelsen av kjærlighetssorg, ifølge kunstneren.

– Under utstillingen på Tou scene har jeg skapt noe som kan minne om en bunnløs, sort brønn, som tekstlinjene skal prosjekteres på, sier han.

– Når du går gjennom et brudd føler du at grunnen blir litt revet vekk under deg, og at du må revaluere deg selv. Det samme kan skje med et samfunn i krise eller endring, legger han til.

«Power»

Daglig leder for festivalen, James Finucane, mener Yekutielis arbeid gir et godt bilde av hvordan årets festival blir.

– Han nevner det som er selve essensen av street art, å gi folk eierskap og muligheten til å delta. Ser du en tekst kan du forsøke å relatere til den, sier Finucane, som forteller at årets tema for festivalen er «power» (makt).

LES OGSÅ: Nuart-sjefen om gatekunst

– I et samfunn kan en ofte føle at en ikke har så mye innflytelse, men street art kan hjelpe til med å synliggjøre og styrke folk, sier han.

– Betyr det at årets Nuart er mer personlig enn tidligere?

– Ikke nødvendigvis mer personlig, men vi prøver å engasjere mer. Å se noe personlig stå skrevet på en vegg bryter ned barrierer, sier Finucane.

Mer fra Dagsavisen