Nyheter

Fra 45.000 til 40.000 arbeidsplasser på Forus

Desember 2013 var det 45.000 arbeidsplasser på Forus. Nå er det 40.000. Leieprisen per kvadratmeter er i snitt 1300 kroner. Det er 25 prosent lavere enn høyeste nivå i 2014. Stein Racin Grødem, i Forus næringspark og Forus-samarbeidet tror likevel på 2017.

Det er to millioner kvadratmeter med næringseiendom på Forus. 13–14 prosent står tomt. Tomte- og nybyggutvikling står helt stille. Ved utgangen av 2016 var leieprisen på kontorareal i snitt 1300 kroner kvadratmeteren. Det er 25 prosent lavere enn høyeste nivå i 2014, ifølge Forus-samarbeidet.

Stein Racin Grødem, administrerende direktør, i Forus Næringspark og talsperson for Forus-samarbeidet, sier leieprisene naturligvis har gått ned på grunn av nedgangen i olje- og gassindustrien.

– Det står mye tomt. Et balansert marked ville vært å ha 4–5 prosent ledige lokaler. Samtidig er det viktig å understreke at vi registrerer betydelig markedsinteresse, og at det inngås en rekke nye og forlengede leieavtaler på Forus for tiden. En kan velge om man ser på det som positivt eller negativt. For grunneierne er det negativt, men for leietakerne er det positivt, sier Racin Grødem til RA.

5000 arbeidsplasser borte

Siden desember 2013, et halvår før oljekrisen, har det forsvunnet 5000 arbeidsplasser fra Forus. I slutten av 2014 var det 42.000. Nå er det estimert 40.000 arbeidsplasser på Forus.

– Hovedsakelig er det importert arbeidskraft fra utlandet som har forsvunnet, sier Racin Grødem, som påpeker at Forus fortsatt er regionens største arbeidsplassområde, og motoren i regionen.

– 40 prosent av arbeidsplassene på Nord-Jæren er her. 20 prosent av verdiskapingen i landet skjer på Forus. Konsentrasjonen av kunnskap, innovasjonskraft og verdiskaping vil fortsatt tiltrekke virksomheter og ansatte til området, sier Racin Grødem, som også trekker fram næringsområdets nærhet til Stavanger og Sandnes sentrum, Sola flyplass og Risavika.

Kunnskapssenter

Racin Grødem mener sammensetningen av Forus-bedriftene vil ha et skifte, og gå fra å være olje- og gasskonsentrert til å bli et kunnskapssenter.

– Da er det viktig å satse på universitetet vårt. Mange av dem som studerer i Stavanger, blir i regionen når studietiden er over, viser undersøkelser.

Tester buss

Racin Grødem sier det allerede er økt teknologivirksomhet på Forus.

– Neste uke skal vi teste den førerløse bussen som skal gå i en fire kilometer stor rute på Forus. Teknologien kommer. Mye er her allerede, og det er ingen andre næringsområder som er bedre til å ta eierskap over dette enn kompetansen som er på Forus, sier Racin Grødem.

Tror på 2017

Racin Grødem tror oljebransjen vil treffe bunnen i 2017.

– Dersom oljeprisen stabiliserer seg, som den ser ut til å gjøre på rundt 60 dollar fatet, så vil de planlagte investeringene settes i kraft. Da vil oppsvinget komme.

– Selskapene vil tjene mer per fat enn tidligere på grunn av effektiviseringsprosessene, legger Racin Grødem til.

Større leieavtaler inngått i 2016:

Desember: Revisjonsfirmaet Sumergo inngikk en avtale om leie av 830 m² i Forusparken 2 hos 2020 park. Avtalen har en varighet på 15 år og anslått innflytting er i andre halvår 2017.

Desember: Seabrokers Eiendom passerte nylig inngåtte leieavtaler for over 30.000 m² på Forus i år. Nå har selskapet også forlenget avtalen med PGNiG i Vestre Svanholmen 4.

November: Seabrokers Eiendom inngikk leieavtale med Tieto Norway.

November: Visma flytter fra Hinna Park til Golf Tower.

November IKM Eiendom skal bygge for Schibsted.

August: Eni Norge forlenger leieavtalene i Vestre Svanholmen 14 og 12. Avtalen har en varighet på ti år, og omfatter hele byggets areal på 13.000 m²

August: Cegal signerte en tiårs leieavtale i Vestre Svanholmen 4 og samlokaliserer dermed virksomheten.

Juni: Det bestemmes av leietakerne Siemens, AVEVA og SpareBank1 Gruppens kundesenter flytter inn i Gold Tower.

Mai: Forlenget Seabrokers Eiendom leieavtalen med Aibel i Vestre Svanholmen 14. Avtalen har en varighet på fem år med ytterligere opsjoner og omfatter tre av byggets seks etasjer.

Mer fra Dagsavisen