Nyheter

– Fortsatt viktig med oppfølging

Halvor Firman mener arbeidet til Støttegruppa 22. juli er minst like viktig nå som rett etter terroren rammet. Likevel varierer den økonomiske støtten gruppa får fra kommunene kraftig.

– Det er ikke store tilstrømminger med nye medlemmer akkurat, men vi får et par nye henvendelser i året, forteller leder for Støttegruppa 22. juli – avdeling Rogaland, Halvor Firman til RA.

I juli er det seks år siden terroren rammet Utøya. Likevel er det mange som først nå oppsøker gruppen for aller første gang. Medlemstallet er nå rundt 90.

– Mange har nok tenkt at de skal klare seg selv. Ting har kanskje gått på skinner en stund, men plutselig dukker veggen opp. Da er det greit å ha noen å oppsøke, forteller Firman.

Les også: – Vi skal lære av hverandre 
Les også: – Mer uforutsigbar terror nå 

Variert støtte

I desember i fjor søkte støttegruppen om økonomisk støtte fra kommunen til drift og oppfølging av rammede og pårørende etter terrorhandlingene 22. juli. Der skriver leder Halvor Firman blant annet at behovet for en støttegruppe i Rogaland, og for moralsk og økonomisk støtte, fortsatt er sterkt til stede.

– Mange av dem som var på øya skulle til å starte på utdanningen sin. Derfor befinner mange av våre medlemmer seg andre steder i Norge. Det kan fort koste litt når vi skal arrangere noe da, sier støttegruppelederen.

Hvert år arrangerer de samling på Sola strandhotell om høsten. De finansierer også deler av reiseutgiftene til familier som ønsker å reise til 22. juli-markeringen i Oslo og på Utøya.

– Det har vært enormt variert hvilken økonomisk støtte vi får fra hver kommune, forteller Firman.

Han trekker fram Stavanger, Haugesund og Egersund som kommuner særlig på tilbudssiden.

– Sandnes, derimot, virker som de fullstendig overhører alle former for søknader. Det blir ikke politisk behandling engang. Da blir jeg skuffa.

Nå avventer flere søknader om finansiering videre. Fra Klepp og Karmøy har støttegruppen allerede fått avslag.

Les også: Nå vil de hindre at lastebilder brukes som terrorvåpen
L
es også: «Hvor mange mennesker må miste livet?»

God oppfølging 

36 AUF-ungdommer var på Utøya 22. juli. 3 av disse ble drept. I tillegg omkom en rogalending i Regjeringskvartalet.

Opplever du at arbeidet dere gjør nå, seks år etter, er like aktuelt?

– Ja, minst, svarer Firman.

10. mars i år kom det fram i en ny rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS) at mange av de overlevende fra Utøya og Regjeringskvartalet ikke mottok den hjelpen de trengte i tiden etter 22. juli.

Tidligere leder for Støttegruppen 22. juli nasjonalt, Trond Blattmann, som også mistet sin sønn på Utøya, uttalte da at han mente helsevesenet hadde vært for lite oppsøkende ovenfor de berørte.

Det beskriver ikke denne regionen, ifølge Firman.

– I Stavanger har oppfølgingen vært bra, om det nå tok litt tid. Rogaland har nok vært bedre enn snittet, sier han.

Les også: Nordmenn mer engstelige for å reise etter Stockholm-angrepet 
Les også: «Politisk kamp mot terror»

Mer fra Dagsavisen