Nyheter

Flere tror på oppgang i norsk økonomi

Optimismen brer seg blant norske forbrukere. Vi ser lysere enn før på utsiktene både for egen lommebok og landets økonomi.

Finans Norge måler hvert eneste kvartal norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi. Det siste året har trenden i forventningsbarometeret vært positiv, og for andre kvartal på rad viser hovedindikatoren et flertall av optimister. Det er særlig tiltroen til landets økonomi som bedrer seg iblant de 1000 som er telefonintervjuet av Kantar TNS.
Færre pessimister

Forbrukerne svarer på fem faste spørsmål, og det lages en indikator som angir differansen mellom prosentandelen positive og pessimistiske svar. I vurderingen av landets økonomi det kommende året har overvekten av pessimistiske svar gått ned fra 49,5 prosent i fjor til 5,1 prosent i år.

Hovedindikatoren som summerer opp alle fem spørsmålene har i samme periode gått fra -15,8 til pluss 5,2. Dermed er det totalt 5,2 prosent flere optimistiske enn pessimistiske svar i undersøkelsen.

– Dette er en sterk indikasjon på at de spurte opplever at bunnen er nådd, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Han ser også et klart stemningsskifte i den delen av landet som har vært hardest rammet av oljenedturen. I sju kvartaler på rad har det vært flere pessimister enn optimister på Sør- og Vestlandet. Nå viserer denne indikatoren like mange pessimister som optimister.

De siste seks årene har forbrukerne i undersøkelsen hatt sterkere tro på egen enn på landets økonomi. I denne kvartalsmålingen er det en overvekt på 22,0 prosent som tror på bedre tider for seg selv det kommende året.
Boligprisdrevet optimisme

Optimismen er størst i Oslo, blant menn i alderen 30 til 44 år og blant dem med høyest utdanning og inntekt. Finans Norge setter dette i sammenheng med den sterke prisveksten på boliger i hovedstaden. Eiendom Norge målte i januar en årsvekst på hele 23 prosent på boliger i Oslo. Idar Kreutzer tror ikke dette vil fortsette i det uendelige.

– Boligprisene kan ikke over tid stige langt mer enn inntektene vokser. Det vi har observert de siste årene kan derfor ikke vedvare. Før eller siden må prisveksten i boligmarkedet nærme seg mer langsiktige, bærekraftige nivåer, sier Kreutzer.

Dersom tiltroen til bedret privatøkonomi kommende år blir innfridd, er det nå flere som sier at de vil bruke pengene på bolig og sparing enn tidligere. Forbruksvarer, reise, bil, oppussing og nye møbler prioriteres litt lavere enn tidligere.

Mer fra Dagsavisen