Nyheter

Flere melder seg ut av kirken

1307 mennesker har meldt seg ut av Den norske kirke i Stavanger bispedømme i år. Biskop Ivar Braut tror det handler om at færre føler tilhørighet.

– Jeg tror folk tenker ærligere enn før. I motsetning til tidligere tror jeg de føler at de må mene noe med medlemskapet i kirken for å bli værende, sier biskop Ivar Braut til RA.

Tall Dagen har hentet fra Kirkerådet viser at nærmere 10.000 mennesker har meldt seg ut av Den norske kirke i første halvdel av 2017, noe som er 2000 flere enn i fjor. I Stavanger bispedømme er tallet 1307, som er det tredje høyeste i landet. Samtidig viser tallene at 1400 personer meldte seg inn i kirken, noe som er dobbelt så mange som i samme periode i fjor.

– Skremmer disse tallene deg?

– Nei, og jeg mener ikke vi bør lage noen aksjon ut av dette. Men det er utfordrende å skape tilhørighet. Jeg tar dette som en utfordring til å være en tydelig kirke, og en kirke hvor alle kan høre hjemme, sier Braut.

– Samtidig må vi stå for noe – og vi kan ikke springe i alle retninger for å gjøre alle til lags, legger han til.

I januar vedtok Kirkemøtet ny vigselsliturgi, som gjør det mulig for likekjønnede par å gifte seg i kirken.

– Tror du vigsel av likekjønnede har noe å si for inn- og utmeldingen?

– Det har nok en viss innvirkning. Kirken landet på et standpunkt som mange vil betegne som liberalt, og det er uro i en del konservative kretser. Men jeg håper de blir i kirken. For å være en mangfoldig kirke trenger vi både de liberale og de konservative.

Lett å melde seg ut

I fjor gjorde kirken det mulig å melde seg ut av kirken digitalt, ved hjelp av elektronisk identifikasjon.

– Da muligheten åpnet i fjor var det høye utmeldingstall. Likevel har 99 prosent valgt å ikke gjøre noe med medlemskapet sitt, sier Braut.

Biskopen tror tilhørighet er stikkordet for å hindre utmeldinger.

– Vi må skape tilhørighet, uavhengig av hvordan medlemmene opplever sin tro, sier Braut.

– Hvordan skal dere gjøre det?

– Det må jobbes med fra dag til dag i lokalmiljøet. Vi må vise oss som en kirke som står for noe og mener noe, uten å bli et politisk parti. Det handler mye om det lokale, og hvordan en møter folk i sorg og glede, sier Braut.

Generell sekularisering

Kian (Odd Kristian) Reme er dialogprest og daglig leder av Kirkelig Dialogsenter i Stavanger. Han tror utmeldingstallene skyldes den generelle sekulariseringen i samfunnet.

– Det er en økende andel som ikke har noen gudstro, og som ikke opplever seg som religiøse. At disse melder seg ut er en naturlig ting, sier Reme.

– Så er det også enkelte som melder seg ut på grunn av konkrete stridssaker. Kirkens nye holdning til likekjønna ekteskap er et eksempel på en sånn stridssak. Hvor stor betydning det har hatt vet jeg ikke, og det er jeg veldig nysgjerrig på, men jeg tror en del konservative kristne kan ha meldt seg ut av kirken på grunn av den nye vigselsliturgien, legger han til.

Riktig og viktig

Reme sier det alltid er en utfordring å bevare kirkens tradisjon og tro, og samtidig gjøre det på en måte som oppleves som inkluderende for moderne mennesker. Han synes det var både riktig og viktig at utmeldingsprosessen fra kirken ble forenklet i fjor.

– Jeg tror det er sånn det må være. Kirken skal ikke opptre krampaktig og tviholde på medlemmene sine, sier han.

Reme tror konsekvensen av den nye utmeldingsmåten blir høyere ut- enn innmeldingstall en periode, før det stabiliserer seg.

– Det kommer hele tiden nye tendenser og trender. Nå, for eksempel, er det mange som velger å ikke døpe barna sine i kirken, fordi de ønsker at barna skal kunne velge selv. Dette betyr ikke at de selv ønsker å melde seg ut, men de vektlegger høyt at barna skal få velge når den tid kommer, sier Reme.

Mer fra Dagsavisen