Nyheter

Fikk gresskritikk – roboter skal hjelpe

Sandnes kommune fikk tyn for dårlig gressklipping på Soma gravlund. Nå tester kommunen robotklippere for å holde standarden oppe.

Bilde 1 av 2

Vigdis Leversen ble skuffet da hun besøkte Soma gravlund tidligere denne uken.

– Gresset var altfor høyt. Vanligvis er kommunen flink til å klippe gresset, men denne gangen var gresset så høyt som det aldri har vært før, sier Leversen. Hun la ut bilder av gresstilstanden på Soma ut på Facebook-gruppen «De vett du e fra Sandnes når ...». Responsen var stor.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle bli så stor respons. Folk var enige med meg, sier Leversen.

Gresset rundt gravene på Soma er nå klippet. Det kunne også ordfører Stanley Wirak (Ap) meddele på Facebook-gruppen.

– Det var jo bra at også Wirak så alvoret, sier Leversen.

Forklaringen

Ane Kristine Rostrup, enhetsleder i Park, idrett og vei i Sandnes kommune, forklarer hvorfor gresset var høyt på Soma.

– Våre økonomiske rammer gjør at vi har vært nødt til å legge om rutinene. Før har Soma blitt klippet ukentlig. Nå inngår den i samme rotasjon som resten av gravlundene i Sandnes, som betyr at det kan gå to uker mellom hver gang vi klipper, forklarer Rostrup.

– Vi har overskredet budsjettet de siste årene. Det kan vi rett og slett ikke fortsette med, legger hun til.
Kommunen har jobbet hardt med å klippe mest mulig for minst mulig penger. Rostrup forteller at gravlunder står høyt på listen over områder kommunen skal klippe.

Tre roboter

Nå tester kommunen ut bruk av robotklippere på gravlundene Høle, Soma og Høyland.

– Utfordringen er at roboten ikke må klippe for mye, i bedet til gravene. Vi ser på måter for å forhindre det. Ståltråd kan være en mulighet. Det er mye følelser rundt en gravlund. Derfor må vi trå varsomt, sier parkforvalter Hans Børge Ånestad.

Foreløpig klipper ikke robotene mellom gravsteinene, men i områder på gravlunden som skal benyttes og klargjøres til gravområde.

– Standarden på gravlundene skal være bra, men folk må også huske på å finklippe rundt gravsteinene de har ansvaret for, påminner Ånestad.

Han synes deter positivt at kommunen får robothjelp.

– Vi sparer noe penger, men det vi tjener mest på er å frigjøre kapasitet. Så kan klippelaget som er i gang hele vekstsesongen klippe andre steder, sier Ånestad.

Mer fra Dagsavisen