Nyheter

Festivalbonanza i Stavanger

Storhaugfestivalen satser på lokale artister for femte år på rad, mens nyoppstartede Langøyfestivalen frister med «verdens fineste festival».

I år arrangeres Storhaugfestivalen for femte gang. Selv om festivalen har jubileum, blir det ikke store forandringer i programmet, ifølge bookingansvarlig og initiativtaker Henriette Tidemann Aspøy.

– Vi har vært frista til å gjøre festivalen større, men det virker som om folk liker den sånn den er, sier Tidemann Aspøy.

Hun forklarer at festivalen ønsker å vise fram lokale artister, og at det var det som var grunnen til at festivalen ble en realitet for fem år siden.

LES OGSÅ: Sigrid til Stavanger

– Det startet som en idé i vennegjengen fordi vi synes det er veldig mye bra musikk som kommer fra denne regionen. Vi ønsket å gi dem en scene, sier hun, og legger til at Storhaugfestivalen er ment å gi publikum en lokal pakke.

– Vi håper folk vil komme og oppdage mangfoldet, og kanskje få seg en ny, lokal favoritt, sier Tidemann Aspøy.

Alle liker gratis

«Verdens mest gratis festival» – Munkehagen, går av stabelen for sjuende gang i år. Initiativtaker Sturle Dagsland tror folk besøker festivalen fordi det er sykt kjekt, og ikke minst fordi alt er gratis.

– Det er alltid marked for ting som er gratis. Her får du gratis vegetarbuffé, is, kunst og byttebod, sier Dagsland.

Hvert år forsøker de å utvikle festivalen, og å finne nye, kjekke kunstnere og frivillige.

LES OGSÅ: Nico & Vinz til Folken

– Det nye i år er disco-LAN. Vi har en DJ som spiller i et telt, så du kan danse mens du spiller dataspill, sier Dagsland, og legger til at festivalen har vokst for hvert år.

– Vi ønsker ikke å ha en spesifikk målgruppe. Det er det som er tingen: vi prøver å presentere mange forskjellige ting, til mange forskjellige folk – helt gratis, sier Dagsland.

Eksklusiv perle

En liten båttur utenfor Stavanger arrangeres Langøyfestivalen. Siv Therese Hegerland Håvik, som står bak den nye festivalen, omtaler den som «verdens fineste festival».

– Stikkordet er magisk sommerfestival for hele familien. Det er kun plass til 200 mennesker per dag, så det blir en eksklusiv liten perle av en opplevelse, sier hun.

Restauranter som Tango og Matmagasinet er med, og det blir konserter med Hanne Vasshus og Maria Toresen.

– I tillegg blir øya pyntet, og det blir yoga, eventyrsti og padling. Vi er ikke ute etter å tjene penger på dette, så pengene går til å dekke utgifter, og resten går til barn i vanskeligstilte situasjoner, sier Hegerland Håvik.

Bydelsfestival

Siste helg i august arrangeres Hundvågfestivalen på Skjærgårdshuset for andre år på rad. I år kommer Goggen, Geir Halleland, Trine & Kjell og J.R Harlekin for å underholde på øya.

– Det blir grilling, høyballer og konserter. Vi hadde suksess i fjor, så vi prøver å skape en helaften i år igjen, sier daglig leder av Skjærgårdshuset, Morten Grønning.

Han tror festivalen kan skape en relasjon til lokalmiljøet.

– Men kan du kalle det en festival når den bare varer en dag?

– Selvfølgelig! Hundvåg er den største bydelen, så da må vi ha det største ordet, sier Grønning og ler.

Kammermusikk for 27. gang

– Vår festival er en av de største og eldste i Stavanger. Det er en veldig viktig festival, sier festivalsjef for Stavanger Kammermusikkfestival, Katrine Lilleland.

Festivalen ble arrangert for første gang i 1991. Nytt av året er blant annet to nye barne- og familieproduksjoner.

– Det kan være en måte å nå nye generasjoner på. Vi er alltid ute etter å fange nye lyttere, og det er noe vi prøver og håper på hvert år, sier Lilleland.

For å få til det, har de flere gratiskonserter i løpet av festivalen, slik at folk kan teste det ut, og finne ut om de liker det.

Lilleland sier at det i år er en spesiell gjest på programmet, som de aller fleste vet hvem er.

– I år kommer Arve Tellefsen, og han skal blant annet ha en gratiskonsert på Skur 2 i Stavanger, sier hun.

– Vi håper folk ønsker å prøve dette, og kanskje finner de ut at dette faktisk er noe de liker veldig godt, sier hun.

Det Lilleland liker aller best med kammermusikkfestivalen, er at det gir et dypdykk i kulturhistorien.

– Mange av konsertene våre foregår i kirker, noe som gjør at du går inn i musikken, og energien og rommet gjør at du suger i deg den gode stemningen, sier Lilleland.

– Mye av popkulturen i dag er bygd på kammermusikk, og klassisk musikk er en del av kulturhistorien. Dessuten er det uendelig vakkert, legger hun til.

LES OGSÅ: Nytt navn til Utopia-festivalen

Mer fra Dagsavisen