Nyheter

Færre bostedsløse i Stavanger

Antall bostedsløse i Stavanger er mer enn halvert siden 2012. En av årsakene til det er oljesmellen, ifølge en fersk rapport.

En fersk kartlegging gjennomført av By- og regionforskningsinstituttet NIBR viser at antallet bostedsløse i Stavanger har gått ned 62 prosent fra 295 personer i 2012 til 111 personer i fjor. Dette er størst nedgang av alle storbyer i landet.

– Stavanger kommune har i lang tid jobbet med disse utfordringene. Vi jobber på en slik måte av vi har mange ulike tilbud ut fra hvilken situasjon den bostedsløse er i, for dette er ikke en homogen gruppe, sier direktør for oppvekst og levekår Per Haar i Stavanger kommune til RA.

Haarr trekker fram begrepet «housing first».

– Den viktigste forutsetningen for å leve et greit liv, er at du har et tak over hodet, sier direktøren.

Oljesmellen

Ifølge NIBR-rapporten kan en av årsakene til den store nedgangen i Stavanger, være oljesmellen.

«Til tross for moderat befolkningsvekst har Stavanger, som senter for norsk oljeindustri, vært et pressområde i en lang periode. Bråstopp i oljeinvesteringene ga raskt ringvirkninger til andre virksomheter og i boligmarkedet (...) En viktig forklaring på reduksjon i bostedsløshet i perioden er økt tilbud av utleieboliger tilgjengelig for vanskeligstilte på boligmarkedet og lavere priser i utleiemarkedet», heter det i rapporten.

– Vi har sett at det private leiemarkedet har åpnet seg for flere brukere de siste årene, sier virksomhetsleder Maggi Hatløy ved Kirkens Bymisjon Stavanger til RA.

Hatløy skryter av Stavanger kommunes arbeid for bostedsløse.
– Hovedinntrykket for oss i Kirkens Bymisjon er at kommunen alltid har vært flink på dette med boliger for vanskeligstilte. Det er veldig bra at tallene har gått ned, men også viktig å fortsatt ha søkelys på disse utfordringene framover, sier Hatløy.

Rus og psykiske lidelser

Den typiske bostedsløse er ifølge rapporten en yngre mann med et rusproblem. 60 prosent av de bostedsløse i Stavanger er avhengig av rusmidler, og nærmere halvparten har en psykisk lidelse. En tredel av alle (34 prosent) har både en psykisk lidelse og avhengighet av rusmidler.

I Stavanger er det blitt flere menn og enslige som har pensjon eller trygd som viktigste inntektskilde blant de bostedsløse. Stavanger har også en høyere andel unge under 25 år (21 prosent) som er bostedsløse enn andre byer.

Den største reduksjonen

Kartleggingen utføres av nærmere 1000 respondenter – ansatte i kommunale tjenester, Nav, helseforetak, fengsler, frivillige organisasjoner og andre private som yter hjelp til bostedsløse.

Som bostedsløs regnes personer som ikke disponerer egen eid eller leid bolig og er henvist til tilfeldige og midlertidige botilbud, bor midlertidig hos venner, kjente eller slektninger, er i institusjon eller under kriminalomsorgen og skal utskrives/løslates innen to måneder uten å ha egen bolig, samt personer som sover ute/ikke har et sted å sove. Personer som bor varig hos nære pårørende eller i framleid bolig regnes ikke som bostedsløse.

Personer som oppholder seg midlertidig i Norge og er bostedsløse er ikke tatt med i tallet for bostedsløse.

På landsbasis har antallet bostedsløse gått ned fra 6259 i 2012 til 3909 personer i fjor.

– Dette er den største reduksjonen i antall bostedsløse i Norge siden den første kartleggingen ble gjennomført i 1996, sier forsker og prosjektleder Evelyn Dyb ved NIBR.

Bostedsløse:

  • Stavanger kommune hadde 111 bostedsløse personer høsten 2016. Dette er en nedgang på 62 prosent fra 2012, da 295 var uten bosted.
  • Stavanger har hatt størst nedgang av alle storbyer i Norge.
  • Den typiske bostedsløse er en yngre mann med et rusproblem.
  • 60 prosent av de bostedsløse i Stavanger er avhengig av rusmidler og nærmere halvparten har en psykisk lidelse.
  • Stavanger har en høyere andel unge under 25 år (21 prosent) som er bostedsløse enn andre byer.
  • I Stavanger er det blitt flere menn og enslige som har pensjon eller trygd som viktigste inntektskilde blant de bostedsløse.
  • Kilde: NIBR
  • Levekårsadministrasjonen i Stavanger kommune vil legge fram en orienteringssak om rapporten for kommunalstyret for levekår til høsten.

Mer fra Dagsavisen