Stavanger

Farselignende tilstander på Gladmat

Årets Stavanger-kunstner byr på farse på Renaa under årets Gladmat-middager.

For all del: Ole Christoffer Ertvaag skal ikke kokkelere på Michelin-restauranten, det ville være å tråkke fullstendig i salaten.

– Jeg kan knapt lage ostesmørbrød, og gjør jeg det, blir det brent, opplyser Årets Stavangerkunstner.

Han tar derimot med seg et selvskrevet teaterkonsept, spesialskrevet for Gladmat-middag, inspirert av Rogaland Teaters farseaktige «Panikk i kulissene».

Hovmester

Ertvaag spiller hovmester, og har med to kolleger, i roller som kokk og bartender.

– Kokken er fra Kløfta, men prøver å ha fransk aksent. Han sier «Koissj» når han mener quiche. Bartenderen skulle visst ha tre år på bartenderskole i Australia, men det viser seg at han har tre uker på Mallorca, sier Ertvaag.

Det tegner med andre ord mot elleville tilstander.

– Det blir lite og eksklusivt, og veldig gøy for oss, sier Ertvaag.

Fra telt til restauranter

Gladmat-middagen er også i år tatt ut av telt og plassert på restauranter, atriet ved Renaa og Spiseriet i Konserthuset er åsted for mat, elleville skuespillerinnslag med teaterablegøyer, og musikalske innslag.

– Gladmat-middag på restaurant var svært vellykket. Erfaringene er så gode at vi fortsetter, og velger bevisst samarbeid med gode restauranter, sier festivalsjef Mona Vervik.

Mange melder seg på.

– Hele Fargegata er med under Gladmat, og stedene lenger ned i Øvre Holmegate vil også være med. Vi har lyst til å ha med oss de som gir matbyen gode opplevelser gjennom hele året. Gladmat er dessuten en kulturbegivenhet, og samarbeidet med Ertvaag, Årets Stavanger-kunstner, og en rekke musikere er viktig, sier Vervik.

Nedgangstidene merkes også for et etablert navn som Gladmat.

– På sponsorsiden: Ja, og vi har store ambisjoner, så det er en utfordrende situasjon, sier Vervik, som ikke vil ut med tall eller prosenter nå.

– Det får vi ta til høsten. Noen kommer til, og vi er i en prosess, sier festivalsjefen, og benytter anledningen til å peke på Gladmat som et fellesprosjekt løft som gir hoteller, butikker, taxinæring og andre enn restaurantene tilskudd.

Nedgangstidene har også en positiv effekt for Gladmat.

Flere vil stille ut

– Vi merker at Gladmat er viktig for produsentene. De ser verdien av å være representert på Norges største matfestival. Utstillerne meldte seg tidligere, og er flere enn tidligere, selv om vi har et par ledige plasser ennå, sier Vervik.

Årets tema er «Sammen om måltidet».

– Torget blir viktig i år. Vi vil vise gode råvarer og håndverk, sier Vervik.

På Renaa er folk klare.

– Restaurantene i byen må bidra til festivalen, som er viktig for å styrke matregionen vår. Dessuten: Gladmat er gøy, sier eier Torill Renaa.

Mer fra Dagsavisen