Stavanger

Får lungekreft av foreldrenes røyking

Barn som blir utsatt for passiv røyking risikerer å få lungekreft som voksne, viser en ny undersøkelse. - Passiv røyking er farligere enn man har trodd, sier professor Tore Sanner.

Det har lenge vært kjent at barn som blir utsatt for passiv røyking kan utvikle allergier og astma. Men nå slår en ny undersøkelse som offentliggjøres i British Medical Journal fast at de også risikerer å utvikle lungekreft som voksne.

Undersøkelsen slår fast at barn som utsettes for tobakksrøyk flere timer hver dag har tre ganger større risiko for å utvikle lungekreft enn barn som vokser opp i et røykfritt miljø.

Også barn som ikke utsettes for røyk hver dag har økt risiko for å utvikle kreft som voksne, viser undersøkelsen i regi av International Agency for Reseach on Cancer.

Lunger under utvikling

- Dette viser at passiv røyking i nærheten av barn er farligere enn man tidligere har trodd. Det påfører ikke bare barn ubehag og fare for infeksjoner, men også fare for at de kan utvikle skader som voksne, sier professor Tore Sanner ved Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet.

- Dette er et meget solid arbeid, men man bør gjøre ytterligere undersøkelser for å bekrefte denne sammenhengen, legger professoren til.

Forskerne har fulgt en gruppe på en halv million mennesker over ti år.

- Er dette resultatet overraskende?

- Både og. Vi vet at for barn som blir utsatt for kreftframkallende stoffer kan effekten være større enn hos voksne fordi lungene deres er under utvikling. Det innebærer at de kan få skader som fører til at de utvikler kreft som voksne. Vi vet også at barn som blir utsatt for passiv røyking kan utvikle astma og allergi, så på den bakgrunnen er det ikke overraskende. Dette er den første undersøkelsen som viser denne effekten, sier Sanner.

Røyker nær barna

Norske småbarnsforeldre røyker stadig mindre i nærheten av sine barn, viser en undersøkelse i regi av Kreftforeningen. I 1995 svarte 32 prosent at de røykte nær barna sine. I 2001 svarte 18 prosent det samme.

Men forskerne har en mistanke om at ikke alle røykende foreldre snakker sant.

Mer fra Dagsavisen