Nyheter

– Få festivalpass igjen

Onsdag starter Kapittel, og det er nesten utsolgt for festivalpass til årets festival. Festivalsjef Espen Røsbak tror interessen skyldes at festivalen klarer å fornye seg, uten å ødelegge det grunnleggende.

– Vi har hatt et veldig godt forhåndssalg i år, og vi ligger nok 40 prosent over tempoet i fjor. Det er bare en håndfull festivalpass igjen, sier festivalsjef for litteraturfestivalen Kapittel, Espen Røsbak.

Dette blir hans sjette år som festivalsjef, og for ham er det viktig at litteraturfestivalen fornyer seg – samtidig som de holder på det gamle og grunnleggende.

– Jeg har et veldig bredt litteratursyn, og mener at alt vi har på programmet er litterært interessant, enten det er film, musikk eller bøker. Det må ha en litterær grunntone, og ren underholdning blir derfor litt feil, sier Røsbak.

LES OGSÅ: Fra kjærlighetssorg til kunst

– Jeg tror vi har en viktig rolle i Stavanger, og en sterk nasjonal posisjon. Det er viktig for en så stor festival som Kapittel å utfordre grensene og utvide rammene litt, og jeg ser for meg at Kapittel lever i mange år til, legger han til.

Revolusjon

Røsbak forteller at de i år har «relansert Kiellandforelesningen», som i år holdes av Vigdis Hjorth, og har overskriften «hvorfor er litteratur viktig?». Nytt av året er også et samarbeid med RIMI/IMIR Scenekunst (RISK), og et større musikksamarbeid med Folken.

– RISK er nyetablerte, og dette er deres første sesong med scenekunst. Det er et veldig spennende samarbeid å dra inn i Kapittel-kontekst, sier Røsbak, og forklarer at samarbeidet går ut på at en gruppe utøvere lærer seg bøker utenat, som de skal gjenfortelle til publikum. Ideen til dette kommer fra romanen «Fahrenheit 451».

Nytt festivalår betyr også nytt tema for festivalen, og i år falt valget på «revolusjon». 

– Ofte har vi noe historisk som motivasjon for valg av tema, og i år er det veldig tydelig. Det er 100 år siden den russiske revolusjonen, og 500 år siden reformasjonen. Det er et morsomt tema å jobbe med, og vi vet det er stor etterspørsel etter historisk stoff både under Kapittel og på Sølvberget ellers i året, sier Røsbak.

Nytt publikum

Som festivaler flest ønsker også Kapittel å nå ut til nye festivalgjengere. Røsbak sier de ikke nødvendigvis søker et yngre publikum, men at de ønsker å nå ut til nye publikummere.

LES OGSÅ: Nå går han for revolusjon

– Snittalderen på Kapittel ligger på over 40 år. Likevel ser jeg ikke på det som en utfordring, for det er sånn det er med litteratur. Det er viktig for oss å beholde kjernemålgruppen, men vi ønsker også å tiltrekke oss nytt publikum, sier han.

Røsbak mener programmet også kan appellere til dem med generell interesse for samfunn og politikk, og at en ikke nødvendigvis må ha et stort forhold til litteratur for å komme på Kapittel.

– Når du hører «litteraturfestival» ser du gjerne for deg en spesifikk type publikummer. Det prøver vi å jobbe litt mot, fordi vi ønsker at alle skal føle seg velkommen, og kanskje tiltrekke oss folk som ikke nødvendigvis ser seg selv på en litteraturfestival, sier Røsbak.

Mer fra Dagsavisen