Sport

Er tre norske ritt to for mange?

KOMMENTAR: Tour des Fjords bedyrer på egne hjemmesider at de stiller med verdens beste ryttere, men tre uker før start er det lite som tyder på det.

Følg RA Sporten på Facebook!

I slutten av mai går Tour des Fjords nok en gang av stabelen, og i år er rittet større enn noen gang tidligere. Økonomisk vokser rittet seg stadig større, men når det kommer til rytterne rittet tiltrekker seg, går det dessverre ikke i riktig retning.

I skrivende stund er det bare to sykkellag på det øverste World Tour-nivået som er bekreftet, og både Dimension Data og Lotto NL-Jumbo har sendt flere av sine beste ryttere til treukersrittet Giro d'Italia, som starter fredag.

Mark Cavendish er satt på sidelinjen med kyssesyken, og dermed er det Edvald Boasson Hagen og Dylan Groenewegen som er de respektive lagenes største trekkplastre. Begge har vunnet etapper på verdenstouren, men kan neppe klassifiseres som verdenstjerner av den grunn.

LES OGSÅ: 17 lag klare for Tour des Fjords

I 2015 var det Fabian Cancellara som var det store trekkplasteret, mens det i fjor skulle være OL-mester Greg Van Avermaet. Han møtte til slutt ikke opp, men den virkelige store stjernen hver gang rittet har blitt arrangert har selvsagt vært Alexander Kristoff.

Han er selv en av verdens absolutt beste spurtere, og sykler på hjemmebane. Du finner ikke en bedre kombinasjon enn det for et sykkelritt. I år stiller ikke laget hans opp, og forsøkene på å stable et landslag på beina går trått. Dermed uteblir også Alexander Kristoff fra årets utgave, og hva står egentlig da igjen?

Folkefesten kan bli like stor som før. Tour des Fjords er et stort arrangement, som tilbyr mer enn bare det sportslige. Mosjonsrittet Tour des Fjords classic er populært, sykkelfesten i Hinna Park likeså, og tv-produksjon vil føre til at mange uansett vil ut i løypene for å se de mange (for de fleste) ukjente rytterne.

LES OGSÅ: Kristoff dropper Tour des Fjords

Nå har rittet flyttet litt fram og tilbake på kalenderen, det har takket nei til en høyere status, og selv om flere av lagene som sykler Tour of Norway uken før skulle bestemme seg for å slenge innom, er mange av deres beste ryttere opptatt i Italia. Og da tar du vekk alle World Tour-lagene som ikke kommer.

Alle ritt trenger trekkplaster som folk har hørt om, og som sponsor er det helt legitimt å spørre seg selv om de får nok ut av rittet hvis allmennhetens interesse daler og oppmøtet blir b-preget.

Spørsmålet om tre ritt på noenlunde lik størrelse kan overleve i lengden i Norge er også betimelig å ta opp igjen. For det er ingen hemmelighet at Arctic Race of Norway har trukket et vinnerlodd med Tour de France-arrangør ASO på laget.

Det er mange spennende norske sykkelryttere, og det er kjekt med norske lag på prokontinentalnivå, men hvis du reklamerer for rittet ditt med «verdens beste ryttere», holder ikke det. Så kommer det selvsagt helt an på hva en prioriterer. Er det sykkelfest der utviklingen av unge, norske syklister står i førersetet er dagens format veldig bra, for det spørs hvor mye større sykkelfesten blir av World Tour-lag på sightseeing.

LES OGSÅ: Kong Kristoffs store dag

Men hvis ambisjonen faktisk er å ha med verdens beste ryttere, så skorter det en god del på det akkurat nå. Veien til å få de beste til Stavanger og Vestlandet er også veldig vanskelig, da det er utrolig mange avveininger å ta. Selv om Alexander Kristoff er en lokal profil er det ikke dermed sagt at det for Katjusja er det beste å sende ham til Norge. I år får nok laget og ikke minst sponsorene mer igjen for å sende han til California, og det er mekanismer som ligger utenfor Tour des Fjords ansvarsområde.

Skal Roy Hegreberg og Tour des Fjords bruke mange millioner i startpenger på å hente sykkelstjerner som kanskje ikke øker folkeinteressen, mens som vil heve attraktiviteten blant sponsorer og tv? Skal en da legge rittet til etter Tour de France, da det gjerne er lettere å få tak i ryttere, men kanskje vanskeligere å holde på interessen blant folket? Jeg har ikke svaret, men uansett er det viktig å være ærlig om hva en ønsker å oppnå og ikke lokke med gull og grønne skoger hvis det ikke er hensikten.

LES OGSÅ: Hvor er trekkplastrene, Roy Hegreberg?

Mer fra Dagsavisen