Nyheter

En stemme til de stemmeløse

Kannik har fått et nytt ansikt utad. Onsdag avdukes verket av ordføreren.

Bilde 1 av 2

Av: Ingunn Walderhaug

– Helge har jobbet i Attende i 25 år. Han kan ikke lese, og maskinen du ser i bagrunnen er en makuleringsmaskin. Helge makulerer alle de konfidensielle dokumentene, sier daglig leder i Nuart, James Finucane og legger til med et smil:

– Siden han ikke kan lese er han perfekt for den jobben.

LES OGSÅ: Her er de nye utendørsverkene fra Nuart 2017

Stemme til de stemmeløse

Attførings- og industribedriften Attende AS skaper jobbmuligheter for mennesker som ellers har vanskeligheter med å få innpass i arbeidslivet. De fleste ansatte i bedriften har  en form for utviklingshemming.

– Attende spurte om vi ville  gjøre et prosjekt sammen, for å synliggjøre disse menneskene, sier Finucane.

Prosjektet har fått navnet «Social inclusion through street art» og er ment å sette fokus på arbeid for utviklingshemmede og hvordan denne gruppen ofte er en glemt ressurs i arbeidslivet.

– Gatekunst er født fra de samme prinsippene, å gi en stemme til de stemmeløse. Dette har vært et skikkelig samarbeidsprosjekt, sier Nuart-sjefen.

Prosjektet sammenfalt naturlig med Nuart 2017s tema, nemlig makt. For det ligger mye makt i synliggjøring. Attende og Nuart kom raskt til enighet om at de ønsket at veggen skulle prydes med et fotorealistisk bilde, ikke noe abstrakt. For her handlet det om å få frambudskapet så klart som mulig.

LES OGSÅ: Man skal ha et tilbud uansett. Det handler om verdighet

Budskap med sprayboks

De fikk hanket inn australske Smug, eller Sam Bates som han egentlig heter. Bates, som for tiden bor og jobber i Skottland, fanget Finucanes oppmerksomhet da de møttes under Nuart Aberdeen i vår.

– Han kaller seg en grafitti-kunstner. Han har laget hele veggen med spraybokser, ingen pensler. Det er sjeldent. Han er en anerkjent fotorealistisk kunstner på verdensbasis, men er vant til å utfordre seg selv teknisk. Dette ble mer spesielt for han, for det handlet om et dypere budskap, ikke bare teknikk, forteller Finucane.

Nå planlegger Attende og Kannik skole å bruke kunstprosjektet som et utgangspunkt for et lengre samarbeid. De ønsker at ansatte ved Attende skal holde foredrag på skolen og at elever ved Kannik skal få muligheten til å besøke bedriften.

– Kannik er en optimal samarbeidspartner, da dette er framtidens voksne. Vi ønsker å bygge ned gjerder og fordommer. Et barn skal helst ikke bli redd når det møter noen som er annerledes. Kannik skole er også en skole som tenker utenfor boksen, og det har gjort dette samarbeidet utrolig gøy, sier Leif Kristian Thorvik, salgs- og markedssjef i Attende AS.

I dag, onsdag, skal verket avdukes av ordfører Christine Sagen Helgø. Samarbeidspartnerne fra Nuart, Attende og Kannik skole venter at det vil stille opp mot 1.000 mennesker på avdukingen. Og Helge gleder seg, skal vi tro Thorvik i Attende.

– Jeg tror han synes det er veldig stas, sier Thorvik.

LES OGSÅ: Turister gleder seg over gatekunsten i Stavanger

Mer fra Dagsavisen