Sport

En melkeku av dimensjoner

På banen er det relativt jevnt mellom Manchester United og resten av lagene i Premier League. Utenfor er det klasseforskjell.

Følg RA Sporten på Facebook!

Du skal lete lenge og vel for å finne en Manchester United-supporter som er misfornøyd med sesongstarten. Både i Premier League og i Champions League har laget overbevist så langt, og med nysigneringene Romelu Lukaku og Nemanja Matic i strålende form flyr målene inn for de røde djevlene.

Men det er ikke det eneste som flyr inn på Old Trafford. Det gjør i aller høyeste grad også pengene som gjør at klubben er verdens rikeste fotballklubb.

For første gang på 11 år er de også forbi Real Madrid og Barcelona, og til tross for at Premier League har åtte av de 20 rikeste klubbene er ingen i nærheten av å levere på samme nivå som det United gjør.

LES OGSÅ: Nå viser de engelske storklubbene muskler igjen

581 millioner pund tjente klubben i 2016/2017-sesongen. Det er nesten 6,2 milliarder kroner det. Og selv om seieren i Europa League, og inntoget i Champions League var gull verdt er det den kommersielle siden som sørger for at United igjen troner øverst.

Siden Ed Woodward tok over som sjef for den kommersielle biten etter Glazer-oppkjøpet i 2005, har inntektene skutt i taket. I 2015/2016-sesongen tjente laget 189 millioner pund mer enn byrival City, som er nummer to på inntekter. Det er over to milliarder, og ned til Arsenal er det 2,5. Chelsea ligger 2,7 milliarder bak, mens Liverpool ligger tre og Tottenham fire milliarder bak.

Nå skal det sies at Uniteds utgifter også er høyest i Premier League, godt hjulpet av desidert størst gjeld og høyest lønnsutgifter. Men selv om klubben betaler ut mest i lønn og har høyest lønnsvekst er lønnsutgiftene likevel lavest i Premier League i andel av samlet omsetning med bare 45 prosent.

LES OGSÅ: «Beklager at jeg tvilte, Sergio»

Det samme mønsteret ser vi på driftsoverskuddet, eller inntjening før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger. Der er også United klart i front, med 200 millioner pund mot byrival Manchester City som har 109 millioner.

Butikken går altså så det griner, og selv om det svis av én milliard på å hente Paul Pogba og 800 millioner på Romelu Lukaku er det bare dråper i havet mot den kommersielle kraften som Manchester United besitter.

Lokalavisen Manchester Evening News skriver at klubben også vurderer å utvide Old Trafford, som gjør at klubben tjener mer på billetter og salg på kampdag. Noe klubben allerede tjener suverent best på i ligaen.

LES OGSÅ: Er Harry Kane best i verden?

Mer fra Dagsavisen