Nyheter

En grønn tråd

Stavanger Yogafestival arrangeres torsdag for andre år på rad, kun ved hjelp av frivillighet og donasjoner fra publikum.

For tre år siden var Siv Havik på yogafestival i Oslo. Hun tok yogatimer, spiste vegansk mat og opplevde festivalen som en form for egenpleie.

Tilbake i Stavanger tenkte hun på hvor flott det hadde vært å arrangere noe lignende her, og året etter ble Stavanger Yogafestival født. Torsdag går festivalen av stabelen for andre gang.

– Du kan ikke alltid vente på at andre skal starte noe. Noen ganger må du gjøre det selv, hvis du synes det er noe som mangler, sier Havik, som fra før av driver yogastudioet «Yoga for alle».

Festivalen i Stavanger er unik i Europa, mener Havik. Noe av grunnen er at det ikke koster noe å delta, og ledelsen bruker minimalt med penger.

– Både «Yoga for alle» og yogafestivalen er basert på donasjoner. Det koster ingenting å komme inn, men så gir du en donasjon for det du deltar på. Jeg har satt opp veiledende priser, og så donerer folk etter eget ønske og evne, sier Havik, som forteller at alle pengene som samles inn går til den ideelle organisasjonen Love and Hope, som arbeider for å fri barn fra sexslaveri.

Avmystifiseres

Selv om det ikke brukes mange kroner på å arrangere festivalen, brukes det derimot mye tid og energi.

– Det er meg og 80 frivillige som står på for å få dette til å gå rundt, sier Havik, som har jobbet med festivalen hver dag fra november og fram til nå.

På programmet står ikke bare yoga, men også foredrag om klimaendringer, vegansk mat med Mari Hult, konserter og kunstutstilling.

– Kunstnere jobber ofte nærmest meditativt, og derfor synes jeg kunst og yoga passer godt sammen. Vi ønsker dessuten å nå bredt ut, og samtidig opplyse folk om bærekraftige levemåter, uten å bli belærende. Det skal være en slags grønn tråd gjennom det hele, sier Havik, og sier at alle foredragsholdere, kunstnere og artister også stiller opp gratis.

– Jeg håper mange som ikke kjenner så godt til yoga kommer, slik at det kanskje kan avmystifiseres litt, sier hun.

– Selv om det har blitt mer folkelig synes nok mange fremdeles at det er litt mystisk. Dette skal være en god og lærerik opplevelse for alle, uansett hvordan du er, hva du spiser eller om du aldri har prøvd yoga før, sier Havik.

80 frivillige

Cristina Moldovan er selv frivillig på festivalen, med ansvar for de andre 80 frivillige.

– De frivillige er plassert på ulike etasjer, og har som jobb å informere publikum om hva som skjer og hvor det skjer. Vi er helt avhengige av frivillige til denne festivalen, sier Moldovan, som deltar på festivalen for andre år på rad.

– Å være frivillig er en god måte å treffe nye mennesker og bygge nettverk på. Og hvis du har tid, er dette en god måte å bruke tiden på, sier hun.

Hun er stolt av hva Havik, sammen med de frivillige, har fått til.

– Det tar mye mot å få på plass noe som dette. Jeg er veldig stolt, og tar av meg hatten for Siv, sier Moldovan.

Mer fra Dagsavisen