Stavanger

Én av fem pleiere blir ikke erstattet

I Stavanger ble én av fem av sykepleiere og hjelpepleiere ikke erstattet av utdannet personell, viser en kartlegging av eldreomsorg fra Norsk Sykepleierforbund.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har hentet inn tall for bruk av personer uten helsefaglig bakgrunn i eldreomsorgen i Rogaland. Undersøkelsen er foretatt av lokale tillitsvalgte i uke 10 og 11. Forbundet har sett på avviket fra bemanningsplanen for eksempel de ulike sykehjemmene selv har lagt opp til.

– Hvis et sykehjem har planlagt at det skal være to sykepleiere på vakt på en natt, så er det fordi pasientene har behov for det, både til behandling, pleiebehov og omsorg, sier Nina Horpestad, leder i NSF Rogaland, som står bak kartleggingen.

I Stavanger kommune ble det fra de tillitsvalgte rapportert inn 18 prosent, i Sandnes 22 prosent, i Sola 17 prosent og i Randaberg 10 prosent uten helsefaglig bakgrunn.

– Pint

– Når vi vet at det allerede er pint ned på bemanningen i ulike virksomheter, så er det utfordrende at annet personell enn ansatte med helsefaglig kompetanse leies inn, sier Horpestad.

Totalt har 25 virksomheter og kommuner rapportert, NSF har sett på tall fra 18 av dem, og har utelatt steder med små tall eller andre spesielle forhold.
– Lokale tillitsvalgte melder tilbake om at virksomhetene har vært heldige eller uheldige med nettopp de to ukene, og dette er ikke vitenskap, det er en kartlegging. Likevel: Vi har fått et bilde av hvem som erstatter mangel på sykepleiere, sier Horpestad, sier Horpestad.

27 årsverk i Stavanger

Mangelen på folk ansatte med utdanning skyldes både sykdom, foreldrepermisjon og videreutdanning. Rekrutteringsproblemer forverrer bildet. 
Statisk sentralbyrå (SSB) har i 2015 sett på hvilke grupper som er ansatt i pleie- og omsorgstjenesten i Stavanger totalt sett. Da var 28 prosent ufaglærte, det er litt bedre enn i 2011, med 31 prosent ufaglært personell.

– Det går i riktig retning, men det går for seint, sier Horpestad.

Det er behov for flere fagutdannede i eldresektoren.

– Vi har regnet ut at 18 prosent fravær utgjør 27 årsverk. Stavanger kommune går selv ikke ut med tall, sier fylkeslederen.

– Handler om kvalitet

Hun er klar på at kvaliteten på tilbudet til de eldre blir dårligere når fagpersonell erstattes med personer uten kompetanse.

– Dette handler om kvaliteten på det tilbudet de mest sårbare blant oss får, sier Horpestad.

– Er det presset økonomi som får virksomhetsledere til å bruke ufaglært arbeidskraft?

– Det burde ikke være det. Jeg tror mye handler om hvem som er tilgjengelig, sier Horpestad.

– Sykepleiere billigere

Telemarksforskning har ifølge fylkeslederen konkludert med at fagutdannet personell uansett blir billigst i lengden, fordi både arbeidskapasiteten og kvaliteten blir høyere.

– Sykepleiere kan forebygge bedre, og tolker tegn hos pasienten raskere. De som har høy andel fagarbeidere, har også lettere for å hente nye. 
Fag tiltrekker fag. Kommunene må tenke langsiktig, sier lederen.

Mer fra Dagsavisen