Stavanger

Elia (8) digger å hjelpe andre

IMI Kirkens Godhetsuke er i gang. 270 frivillige stod mandag klare til å spre litt godhet ved å blant annet male hus, vaske bil og gjøre hagearbeid.

– Vi opplever mye takknemlighet – og en del forvirring. For mange kan det være en utfordring å ta imot hjelp, sier pastor Egil Ellingsen til RA.

Kafeen i IMI Kirken er full av folk. Rundt beina på pastoren spretter sønnen, Elia, på åtte år. Han har malehansker på.

– Det er selvfølgelig ikke slik at vi bare skal spre godhet en uke i året, men kanskje er dette god trening, sier Ellingsen og smiler.

270 med hver dag

Det hele startet i 2006 da IMI Kirken i Stavanger arrangerte Godhetsfestivalen for første gang. Målet var enkelt. Mandag til fredag, fra fem til ni, skulle settes av til å hjelpe folk med alt fra bilvask til husmaling. De gode gjerningene skulle gjøres uten baktanke, utelukkende for å spre godhet.

– Det fungerer fordi det er konkret. Og fordi det er mye gøyere å male en annens husvegg enn sin egen, sier pastoren og ler.

Denne mandagen er det 270 deltakere ute, fordelt på 31 oppdrag. Deltakertallet holder seg høyt hele uken og målet er 100 fullførte oppdrag – litt avhengig av omfang, selvfølgelig.

– Vi tror på at de små, enkle tingene kan gjøre en stor forskjell, forteller Ellingsen.

Stor betydning

– Det er helt fantastisk. Jeg blir selv inspirert til å hjelpe med det jeg kan, sier Ayeshri Ranaweera.

Rundt huset frivillige malere. På T-skjorten står det «godhet» skrevet på brystet.

– Dette er en pause fra vår egne, travle hverdag. Det er fint å få lov til å gjøre noe litt annet, sier Christian Angell, som allerede har tatt fatt på malingen.

Sammen med kona Victoria deltok han på Godhet for første gang i fjor. Da var de både nye i Stavanger og i IMI Kirken.

– Det gjør godt å være litt ute og jobbe sammen. Dette har utrolig stor betydning for oss, forteller Victoria.

Åpent for alle

Til tross for at mange av de frivillige kommer fra IMI Kirken, slik som Christian og Victoria, er pastor Ellingsen likevel klar på at hvem som helst kan være med å spre godhet.

– Man trenger ikke være med i noen kirke eller definere seg i tro. Alle er velkomne, sier han.

Godhet skal ei heller handle om evangelisering.

– Det er ikke slik at om man tar imot godhet, så kommer en gjeng på døren de fra IMI for å overbevise deg. Vi vil bare gjøre noe godt for byen vår og menneskene her, sier Ellingsen.

Godhet prioriterer å hjelpe eneforsørgere, eldre og folk som er nye i landet. Til det har de frivillige som er alt fra 0 til rett over 80 år. Studenter, pensjonister, barnefamilier og andre voksne er alle representert. Nå ser det ut til at godhetsbølgen som startet i Stavanger har spredd seg til resten av landet også.

– I år har 25 andre steder i Norge også godhetsuke. Det er en god eksportvare, ved siden av oljen, sier Ellingsen og smiler.

Mer fra Dagsavisen