Leder

Eldreomsorgens hete potet

LEDER: I en verden der budsjettene er grenseløse burde hvert sykehjem hatt en Sven Erik Renaa, men i stedet må det husholderes med de ressursene man har, skriver Bjørn G. Sæbø i denne lederen.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Mat på sykehjem dukker opp på politikernes bord med ujevne mellomrom. Kommunenes krav til å drive økonomisk og den teknologiske utviklingen, blir satt opp mot sykehjemsbeboernes behov for god og næringsrik mat de har et forhold til. Lervig sykehjem er grunnen til at eldrematen enda en gang havner på politikermenyen. Sykehjemmet skal tas i bruk i januar neste år, og spørsmålet om kjøkkendrift har vært sendt fram og tilbake mellom politikere og administrasjon – før det skal fordøyes av formannskapet om en drøy måned. Skal Lervig ha sitt eget kjøkken, eller skal sykehjemmet få tilkjørt mat fra produksjonskjøkkenet Stavanger byggdrift driver på Stokka?

I en verden der budsjettene er grenseløse burde hvert sykehjem hatt en Sven Erik Renaa, men i stedet må det husholderes med de ressursene man har. I dag lager storkjøkkenet mat til 610 beboere på ni av byens sykehjem, mens fem private og tre kommunale hjem har sine egne kjøkkener. «Oppvarmet mat», lyder det fra kritikerne som mener at hvert sykehjem skal ha sine egne kokker. Vakuumteknologien som brukes på storkjøkkenet på Stokka, er velprøvd og kan gi utmerket mat hvis det er god kontroll på produksjonen. Den kritiske fasen ligger i det siste leddet, som Kjetil Berg i Stavanger Byggdrift påpeker i en Aftenbladet-reportasje i går. Mens storkjøkkenet holder seg med kokker som kan sitt fag, må maten varmes opp og anrettes av ansatte som har kompetansen sin på andre områder. Når nettopp Michelin-kokken Renaa er hyret inn for å lære fra seg om den siste finishen for å løfte et måltid, bør de matfaglige argumentene for Stokka-mat levert til Lervig være til stede.

Framtidens sykehjemsbeboere blir mer mangfoldige, og kravene deretter. Et kompetent storkjøkken vil også ha langt bedre forutsetninger for å stille opp med spesialmenyer tilpasset den enkeltes helse eller religion.

Mer fra: Leder